LIGA NACIJA

Sautgejt shrvan nakon što je Engleska pretrpjela "poraz stoljeća"

Mađarska slavila na Vembliju s čak 0:4

Sautgejt: Poraz koji strašno boli. AFP

A. V.

15.6.2022

Selektor engleskih fudbalera Geret Sautgejt (Gareth Southgate) bio je shrvan nakon historijskog domaćeg poraza od Mađarske, koja je na Vembliju slavila s čak 0:4.

U četiri junske utakmice Lige nacija Engleska je dva puta remizirala, kod Njemačke (1:1) i kući protiv Italije (0:0) te je dva puta gubila od Mađarske bez da je postigla pogodak u te dvije utakmice.

- Ovo je jako teška noć za nas i ovo je poraz koji strašno boli. Posebno mi je žao igrača jer su bili vrlo predani kroz cijelo ovo razdoblje koje smo bili zajedno. Potpuna i kompletna odgovornost je na meni. Zamislili smo ovo kao pripremu za Svjetsko prvenstvo. Pokušao sam kvalitetno balansirati sa sastavom jer je bilo puno utakmica u kratkom vremenu, ali je očito da nisam uspio u tome -  rekao je Sautgejt.

Nakon 1928. godine i domaćeg poraza od Škotske 1:5 bio je ovo najteži domaći poraz engleskih fudbalera u historiji. Isto tako, Mađarska je tek drugi put slavila na Otoku u historiji, a premijerni put se to dogodilo kada je mađarska „laka konjica“ promarširala Londonom i slavila 3:6. Dogodilo se to 1953. godine.

- Znam da je ovaj poraz razočaravajući za naše navijače, ali ja bih ipak gledao širu sliku. Imali smo sjajne rezultate i odlične posljednje turnire. Dogodilo nam se sada ovo, ali nije vrijeme za paniku. Moramo ostati mirni i nastaviti raditi, popravljati stvari i biti pravi na Svjetskom prvenstvu - dodao je prvi strijelac Engleske Hari Kejn (Harry Kane).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.