ŠOKIRAN UVJETIMA

Perez otkrio šta je Mbape tražio od Reala: Niko se to nije usudio, niti će dobiti

Predsjednik kraljevskog kluba tvrdi da je Francuz bio pod političkim pritiskom

Perez i Mbape. AGENCIJE

A. V.

16.6.2022

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez je u emisiji "Chiringuito" otkrio je kako je u zadnji tren propao već dogovoreni prelazak Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe) u momčad prvaka Španije i Evrope. Umjesto toga je jedan od najboljih napadača svijeta odabrao produženje ugovora sa PSG-om uz ogromnu plaću i faraonske ovlasti.


Politički presing

- Mbapeov san je bio igrati za Real i to mi je više puta rekao. Očajnički je htio doći kod nas još u avgustu prošle godine. Nakon toga mi je stalno ponavljao kako želi igrati samo za Real. I onda, prije 15 dana, sve se najednom promijenilo. Mislim da je to zbog nezamislivog političkog pritiska pod kojim je bio. Predsjednik Francuske i gradonačelnik Pariza počeli su ga opsjedati i tupiti mu da ne smije otići iz Pariza i Francuske. Ja ne mogu niti zamisliti da kod nas španski kralj tako nešto radi s primjerice igračem Betisa. Osim političkog presinga, svoje je učinio i financijski, koji je došao iz Katara - istakao je Perez.

- PSG je Mbapeu ponudio nevjerojatne uvjete. Kako u pogledu plaće, tako i toga što je potpisom novog ugovora s tim klubom praktički postao njegov sportski direktor. To je nespojivo s igračevim ovlastima i poslom.

Ipak, tada još nije sve bilo završeno između Mbappea i Reala, ali je tako postalo kada je on postavio nove uvjete.

- Rekao je da neće sudjelovati u aktivnostima za sponzore Reala koji nisu i njegovi privatni sponzori. To me šokiralo, jer nikada niko u historiji ovog kluba to nije tražio i niti bi to dobio. Fudbal je kolektivni sport i niko ne može biti ispred ostalih niti će u Realu to biti. Svaka čast Mbapeu, ali on je valjda umislio da je pjevačka ili glumačka zvijezda, a svi oko njega u ovom klubu prateći bend ili statisti. Međutim, ovo je Real Madrid. Nisam mogao vjerovati kada sam vidio što traži od nas i rekao sam sebi: Ovo nije onaj moj Mbape...

- Uprkos svemu ja ga i dalje volim. Znam da mu nije bilo lako jer je kao mlad čovjek bio pod strašnim pritiskom da ne ode u Real, oteli su mu san. Žao mi je i zbog njegove majke, koja mi je govorila da je Kilijan još otkako je bio mali dječak maštao o igranju za Real. Sad mi kažu da joj je jako neugodno nakon ovog njegovog obrata, da ju je stid.

Nije isti


- Ovaj Mbappe kojeg gledamo i slušamo u zadnje vrijeme nije onaj isti kojeg sam znao ranije. Ovoga kakav je sada i želim da ostane u PSG-u. Ja želim onog kakav je bio ranije i koji je ostao u mojim snovima.

- Može li doći u Real za tri godine, kada mu završi ugovor s PSG-om? Znate kako se kaže kod nas, 'za tri godine ćemo svi biti ćelavi, hahaha! (Perez i voditelj su ćelavi, op.a.) Ovaj Mbape nije moj Mbape! Ovaj odbija raditi zajedničke akcije sa svojom momčadi. Tog Mbapea ne želim."

Realov predsjednik dodao je da ovo nije bilo jedino neugodno iznenađenje koje mu je priredio Mbape. Osim što je Real lišio svog dolaska, nastojao mu je minirati i već dogovoreni transfer sjajnog mladog veznjaka Orelijena Čuamenija (Aurelien Tchouameni) iz Monaka, tako što ga je nagovarao da pređe u PSG.

- Čuameni mi je rekao da je u zadnji tren dobio sjajnu ponudu PSG-a i poruku da ne ide u Real, nego tamo. To je od njega tražio Mbappe, ali on mu je rekao ne - otkrio je Perez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.