PRIJELAZNI ROK

Vitsel u utorak dolazi u Madrid na ljekarske preglede i potpis ugovora

Iskusni veznjak napušta Borusiju Dortmund kao slobodan igrač

Aksel Vitsel. Arhiva

G. Š.

18.6.2022

Ozbiljnu je karijeru do sada napravio Aksel Vitsel (Axel Witsel), igrao za bivše prvake Evrope, ali će tek sa 33 godine zaigrati u jednoj od dva najjače evropske lige.Vitsel karijeru nastavlja u Atletiku iz Madrida, tvrde belgijski i španski mediji.

Zamjena za Bubakara Kamaru

Iskusni veznjak napušta Borusiju Dortmund kao slobodan igrač pošto mu je istekao ugovor i od nekoliko ponuda je izabrao Atletikovu. Najveći gubtnik u cijeloj priči je Olimpik iz Marseja. Mjesecima prije početka ljetnjeg prijelaznog roka je Atletiko stezao obruč i vodio pregovore oko dovođenja Marsejovog zadnjeg veznog Bubakara Kamare (Boubacar ). Mlad, talentovan, jedan od najboljih veznjaka Lige 1 u prošloj sezoni, a pride i slobodan na kraju sezone. Trener Atletika Čolo Simeone je dovođenje Kamare označio kao prioritet i djelovelo je da će Madriđani uspjeti da završe tu operaciju. A onda je u priču uskočila Aston Vila, ponudila mu bolje uslove i novopečeni reprezentativac Francuske je završio u timu Stiva Džerarda (Steven Gerrard).

Marsej je ostao bez obeštećenja i jednog od najboljih igrača, a Atletiko bez najveće želje. Francuski klub je potom ušao u pregovore oko dovođenje Vitsela za kojeg se znalo da ne ostaje u Dortmundu. Iako stariji desetak godina, Belgijanac bi opet predstavljao sjajnu zamjenu za Kamaru i idealno pojačanje za klub sa Velodroma koji se vratio u Ligu šampiona. A još je i slobodan igrač. Tri sedmice je Marsej ubjeđivao Vitsela i njegovu suprugu da se presele na Rivijeru. Ponudili su mu dvogodišnji ugovor vrijedan 4.000.000 eura po sezoni, uz opciju za treću. Najopasniju konkurenciju im je predstavljao LA Galaksi, ali je Vitsel ipak želio da ostane u Evropi zbog Mundijala.

Djelovalo je da je Marsej blizu Vitselovog “da”, ali je Atletiko ponudio malo bolju uslove i dobio pristanak belgijskog veznjaka. Vitsel će biti “petica” za kojom je Čolo Simeone tragao otkako je Hektor Herera (Hector Herrera) otišao u Ameriku, a Kamara prihvatio poziv Aston Vile.


Za potpis 2.500.000 eura

Vitsel je trenutno na odmoru i očekuje se da u utorak doputuje u Madrid na ljekarske preglede i potpis ugovora. Potpisat će saradnju na godinu, uz opciju za još jednu sezonu. Na ime bonusa za potpis će da mu pripadne oko 2.500.000 eura.

Belgijanac će biti drugo pojačanje Kolčonjerosa ovog leta. Prije njega su od Žil Visentea za 6.500.000 eura kupili brazilsko krilo Samuela Lina. A podsjetimo da su se sa pozajmica vratili Alvaro Morata i Saul Njigez.

Vitsel je karijeru počeo u Standradu iz Liježa, potom igrao za Porto, Zenit i kineski Tjanđin da bi se 2018. godine vratio u Evropu i potpisao za Borusiju Dortmund. U profesionalnoj karijeri je odigrao preko 600 utakmica, do čega 124 u dresu reprezentacije Belgije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.