DAN 2.922

Na današnji dan prije 8 godina: Nije bio ofsajd protiv Nigerije

Iako ja nisam taj koji je digao zastavicu, bio sam glavni sudija i odgovoran sam za to, rekao je glavni sudija tog meča, koji je priznao grešku

Sporna situacija kada je dosuđen ofsajd. AGENCIJE

S. S.

21.6.2022

Na današnji dan prije osam godina Bosna i Hercegovina je u okviru drugog kola grupe F Svjetskog prvenstva u Brazilu izgubila od Nigerije sa 0:1. Pri rezultatu 0:0 našim reprezentativcima je poništen čist gol zbog ofsajda, a nakon toga je Nigerija stigla do gola vrijednog pobjede.

Taj susret ostat će vječno u sjećanju svih Bosanaca i Hercegovaca zbog nepravedno poništenog gola Edina Džeke iz 21. minute.

Očita pogreška

Misimović je u 21. minuti meča sjajno pronašao Džeku, koji je postigao pogodak za vodstvo našeg tima, međutim, glavni arbitar Piter O'Leri (Peter O'Leary) je na asistenciju svog pomoćnika svirao ofsajd i poništio gol.

Ponovljeni snimak je pokazao da je novozelandski sudija napravio veliku grešku,  što je O'Leri godinu dana kasnije i priznao.

- Bila je to očita greška. Asistent je digao zastavicu i dosudio sam ofsajd. Iako ja nisam taj koji je digao zastavicu, bio sam glavni sudija i odgovoran sam za to. Da sam bio u boljoj poziciji, vidio bih šta se dogodilo i ne bih dosudio ofsajd. Ali nisam bio u boljoj poziciji i nisam to učinio - kazao je O'Leri.

Trećeplasirani u grupi

Zmajevi su nakon tog poraza izgubili šanse za prolaz, a takmičenje su zahvaljujući pobjedi nad Iranom u posljednjem kolu završili kao trećeplasirani sa tri osvojena boda.

U narodu je ostala doskočica "Nije bio ofsajd".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.