ZBOG STROGIH ZAKONA

Infantino upozorio Katar: Mogli bi ostati bez Mundijala

U Kataru je zabranjena homoseksualnost, te pripadnici LGBTQ manjina koji planiraju put na Svjetsko prvenstvo opravdano strahuju

M. K.

Infantino izjavio da ne smije biti ugrožavanja ljudskih prava

Foto: AFP


Predsjednik Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) Đani Infantino (Gianni Infantino) poručio je iz Dohe da Katar ne smije selektivno ukazivati gostoprimstvo navijačima tokom Svjetskog prvenstva, u suprotnom, neće ni biti organizator Mundijala.

U Kataru je zabranjena homoseksualnost, te pripadnici LGBTQ manjina koji planiraju put na Svjetsko prvenstvo opravdano strahuju za svoju bezbjednost, prenose strani mediji.

Iako iz zemlje domaćina Mundijala dopiru pozitivne virbracije po ovom pitanju i uvjerenja da su svi dobrodošli, niko nije potpuno siguran kako će to da izgleda u praksi kada se rijeke navijača budu slivale u Katar sa svih strana svijeta.

Infantino vjeruje da će Mundijal proteći bez problema.

- Ako Katar ne želi da ukaže gostoprimstvo svakome, neće ni biti organizator Svjetskog prvenstva, prilično jaku poruku je poslao prvi čovjek FIFA svojim domaćinima u Dohi.

- Svjetsko prvenstvo je događaj koji okuplja sve ljude,  dodao je Švicarac koji je u isto vreme pohvalio Katar kao državu koja je, kako je rekao, samo posljednjih nekoliko godina napredovala koliko i Evropa u posljednjih 100 godina.

Više o temi Gianni Infantino

LOS ANĐELES
Infantino: FIFA nije svjetska policija
NA VRH

Podijeli članak na