PRIJELAZNI ROK

Ajaks dogovorio najskuplje pojačanje u historiji

Sve tri strane su se dogovorile i Bergvajn se vraća u Erediviziju

Stiven Bergvajn. Arhiva

G. Š.

4.7.2022

Nije se snašao u engleskoj Premijer ligi, a opet je Totenhem mogao da profitira. Stiven Bergvajn (Steven Bergwijn) je ipak odlučio drugačije i insistiranjem na transferu u Ajaks primorao "Pjetlove" da prihvate da će samo nadoknaditi minus. Poslije višesedmičnih navlačenja klubova, nizozemski "Telegraf" je objavio: Sve tri strane su se dogovorile i Bergvajn se vraća u Erediviziju, ovog puta ne kao igrač PSV-a, već kao najskuplje pojačanje u historiji Ajaksa.


Pregovori sa Evertonom

Igrač i klub su se odavno dogovorili, ali je posao komplikovala pozicija Totenhema, koji je imao ponude Mančester junajteda i Evertona u visini od 40.000.000 eura. Međutim, Bergvajn poslije loše iskustva u Engleskoj nije htio ni da razmišlja o tome, nego isključivo u Ajaks i "Pjetlovi" su morali da popuste.

Neće zaraditi koliko su mogli, ali neće ostati ni praznih šaka, jer se Ajaks isprsio kao nikada do sada – 30.000.000 eura će biti visina obeštećenja.

Novi klupski rekord, jer je Ajaks uglavnom bio poznat po prodajama igrača, ne po kupovinama, mada je posljednjih sezona i nizozemski velikan morao da počne podizati granicu, pa je tako Sebastijana Alea doveo za 22.500.000 eura, Davida Neresa za 17.400.000...


Drugi nivo

Bergvajn je ipak sasvim drugi nivo, iako se u Totehemu nije snašao i na 83 utakmice postigao osam golova, uz 10 asistencija. U Nizozemskoj je dominirao i na 149 meča za PSV postigao 31 i namjestio još 41 gol. U timu superiornom kao što je Ajaks trebalo bi da bude još učinkovitiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.