FUDBALSKI TRENER

Bosanac Mujo Čandić iz Šatorovića spašava austrijski Vels, za "Avaz" je govorio o utakmici karijere

S četveroligašem najavljuje senzaciju protiv slavnog bečkog kluba

Čandić: Veliko interesovanje za utakmicu. AGENCIJE

A. V.

5.7.2022

U Austriji živi i radi veliki broj naših ljudi, a jedan od njih je i fudbalski trener Mujo Čandić (56).

Čandić je rodom iz Šatorovića, mjesta kod Brčkog, a nedavno je preuzeo Vels, klub iz istoimenog grada, koji je ispao u četvrtu ligu.

Lijepa stvar

U Vels je došao iz trećeligaške ekipe Štadl-Paur, gdje je dao ostavku zbog finansijskih i kadrovskih problema.

Ono što je interesantno je da će Čandić s Velsom u prvoj rundi tamošnjeg OFB kupa (16. juli) igrati protiv bečke Austrije, slavnog kluba koji je čak 27 puta osvajao ovo takmičenje i u 24 navrata bio prvak države.

- Oni već nekoliko godina nisu igrali u takvom takmičenju tako da se i televizija ponudila da utakmica bude u direktnom prijenosu. To je jedna lijepa stvar za grad. Očekujem napetu utakmicu. Respektiramo protivnika, ali mi ćemo gledati da pobijedimo i prođemo tu prvu rundu – rekao je Čandić za "Avaz".

Njegov klub će u tom meču imati značajnu podršku.

- Bitno je naglasiti da je stadion ovdje nov i jedan je od boljih u Austriji. Međutim, ima samo 500 stolica, ali može stati do dvije-tri hiljade ljudi. Očekujemo da će nas u toj utakmici bodriti više od dvije hiljade navijača – istakao je Čandić.

Porodični problemi

Čandić se trenerskim poslom počeo baviti 2008. godine, kada je vodio omladince Velsa, s kojima je dva puta izborio plasman u najjaču juniorsku ligu. Potom se posvetio nekim drugim stvarima.

- Imao sam nekih porodičnih problema koje sam morao da prevaziđem, tako da sam manje bio u fudbalu. Poslije nekoliko godina se to završilo, kćerka mi je odrasla i odlučio sam da se se više bavim trenerskim poslom. U međuvremenu sam završio i licencu. Niželigaški klubovi ovdje imaju dosta finansijskih problema, tako da nije lako biti trener – otkrio nam je Čandić.

Prije trenerske karijere Čandić je bio igrač.

- Počeo sam karijeru u Brčkom, poslije sam prešao u Lokomotivu, s kojom sam igrao republičku ligu. Poslije sam otišao u Švicarsku gdje sam igrao osam godina – dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.