PRIJELAZNI ROK

Brajtvajt ne želi da ide iz Barcelone, a klub odredio odštetu

U 57 nastupao dao je tek 10 golova, uz pet asistencija

Martin Brajtvajt. Arhiva

G. Š.

7.7.2022

U februaru 2020. godine Martin Brajtvajt prešao je iz Leganesa u Barcelonu za 18.000.000 eura. Stigao je vanredno, nakon prijelaznog roka, zbog povreda Luisa Suareza i Usmana Dembelea, a ugovor je potpisao do ljeta 2024. godine. 

Povreda koljena

Nije se, međutim, pokazao kao adekvatna zamjena, niti je vremenom popravio utisak. U 57 nastupao dao je tek 10 golova, uz pet asistencija.

Iako je prošle sezone odlično počeo, s dva gola i asistencijom protiv Real Sosijedada i tri meča u startnoj postavi, povreda koljena ga je udaljila sa terena na duži period, a onda je izgubio status prvotimca. Do kraja je sakupio još samo 10 minuta protiv Osasune u Primeri i 12 protiv Atletik Bilbaa u Kupu kralja.

Ćavi je odavno poručio 31-godišnjem Dancu da ne računa na njega i da bi mu bolje bilo da potraži drugi klub kako bi bio u formi za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Međutim, Brajtvajtu se ne žuri da napusti Nou Kampa. Po pisanju katalonskog "Sporta", iako je sa 4.000.000 eura godišnje među najslabije plaćenim igračima prvog tima, smatra da je boravak u Barceloni prava stvar za njegovu karijeru i vjeruje da može da se izbori za minute. Svakako, novac mu nije primaran jer sa ujakom ima firmu za nekretnine u Sjedinjenim Američkim Državama kojoj je vrijednost procijenjena na 250.000.000 dolara.


Negativan odnos poslodavca

Ne žuri se, dakle, Dancu sa odlaskom, ali ni Barceloni ne ide baš najbolje potraga za kupcem. Katalonci insistiraju na obeštećenju oko 8.000.000 eura - ne žele da ga puste kao slobodnog igrača. Navodno su u pregovorima sa dva kluba iz Premijer lige, a ranije su se kao zainteresovani pominjali Brajton i Vest Hem.

Nije ovo prvi put da se Brajtvajt susreće sa negativnim odnosom poslodavaca. I Midlsbro je ljeta 2019. jedva dočekao da mu poslije nekoliko pozajmica definitivno vidi leđa. Tada je prodat Leganesu za 5.000.000 eura, ali je to bila cifra više nego duplo manja od one koja je dvije godine ranije plaćena Tuluzu za njegov dolazak na Riversajd (11.300.000 eura).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.