SPORTSKE PRIČE

Novi premijerligaš: FK Igman osnovan daleke 1920. godine, ovo je njihov recept za uspjeh

Početkom marta FK Igman dobio je i svoju službenu himnu pod nazivom "Ljubav si ti" u izvedbi konjičkog benda "Maratonci" u sklopu obilježavanja stogodišnjice kluba

E. T. / Anadolija

16.7.2022

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine u sezoni 2022/23. igrat će pet klubova iz Hercegovine - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Ćatić: Ova godina bit će upisana zlatnim slovima u historiju Grada Konjica - Avaz
Dnevni avaz
+3

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine u sezoni 2022/23. igrat će pet klubova iz Hercegovine. Pored Zrinjskog, Veleža, Leotara i Posušja u klub najboljih nogometnih ekipa ušao je FK Igman iz Konjica.

Iako je u prošloj sezoni imao cilj da bude stabilni član Prve lige Federacije BiH FK Igman je postao prvak i time izborio ulazak u veći rang takmičenja. To je bio rezultat višegodišnjeg rada sa mladim igračima koji su prošli sve uzraste kroz klub. S druge strane, uspjeh je i rezultat podrške administracije Grada Konjica, a ponajviše i istoimenog bh. lidera u namjenskoj industriji čiji je direktor Đahid Muratbegović i predsjednik FK Igmana.


Najveći uspjeh u historiji kluba

Za trenera Igmana u mrtu 2021. godine je imenovan Adnan Elezović koji je na klupi zamijenio Milomira Šešliju. Elezović je dio rukovodstva FK Igmana od ranije i pod njegovim vodstvom Igman je ostvario svoj historijski uspjeh.

Naime, FK Igman spada u starije sportske klubove u Bosni i Hercegovini. Osnovan je daleke 1920. godine, ali do sad se nije takmičio u najvišem rangu. U posljednjem kolu Prve lige Federacije BiH početkom juna FK Igman je pobijedio Goražde rezultatom 2:0 i tako osigurao plasman u društvo najboljih.

U međuvremenu uprava kluba intezivno radi na pojačanjima i pripremama, a u toku su nužni radovi na stadionu kako bi Igman što prije mogao igrati na domaćem terenu.

Uspjeh FK Igmana je primjer da rezultate u sportu ne prati ulaganje u infrastrukturu zbog čega novi premijerligaš iz Konjica svoje prve utakmice neće igrati pred domaćom publikom koja je njihova ogromna podrška. "Beštije" su njihov 12 igrač, a njihova podrška neće izostati bez obzira na navedene okolnosti.

Početkom marta FK Igman dobio je i svoju službenu himnu pod nazivom "Ljubav si ti" u izvedbi konjičkog benda "Maratonci" u sklopu obilježavanja stogodišnjice kluba.


Pojačanja u prelaznom roku

U prelaznom roku FK Igman je ojačao svoje redove novim igračima koji imaju iskustvo takmičenja u Premijer ligi BiH.

"Nama trebaju pojačanja, odnosno igrači iz Premijer lige, da bi podigli nivo i kvalitet igre. Doveli smo Jakupovića, koji je bio krilni igrač FK Rudar iz Prijedora. On je vrlo dobar igrač koji se već pokazao kroz treninge. Tu je i Ramić kojeg smo doveli iz tuzlanske Slobode koji je bio njihov glavni napadač. Doveli smo i Mahmića iz Slovenije, Boju iz Zrinjskog, Bibera iz srbijanskog FK Radnik te Adnana Vazdu iz bijeljinskog Radnika. Ovim pojačanjima smo izuzetno spremni za historijsku sezonu za FK Igman", kaže za Anadolu Agency (AA) Adnan Elezović, trener FK Igmana.

Nažalost, početak takmičenja FK Igman neće imati na domaćem terenu jer je u toku rekonstrukcija stadiona.

"Mi se nadamo da će radovi na stadionu završiti brzo, jer se radi 24 sata. Želimo da utakmicu trećeg kola igramo na domaćem terenu pred svojom publikom koja to zaslužuje. A kad govorimo o ciljevima za klub koji uđe u veći rang takmičenja najteža je prva sezona. Naš cilj je da budemo stabilan član Premijer lige i da budemo tvrd orah svima", poručuje Elezović.


Razvoj sportskog turizma

Uspjeh FK Igmana je uspjeh cijelog Konjica što predstavlja benefit za ekonomiju grada, a posebno turizam.

"Ova godina biće upisana zlatnim slovima u historiju Grada Konjica, kada je u pitanju sport. Nastaviti ćemo pružati podršku uspjesima svih sportista i raditi na uspostavljanju što boljih uslova za njihove treninge i nastupe. FK Igman nas je sve u Konjicu učinio ponosnim ulaskom u premijer ligu Bosne i Hercegovine i želimo biti podrška kakvu zaslužuju vrijedni članovi ovog sportskog kolektiva", kaže za AA Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica.

Za administraciju Grada Konjica trenutno je najveći izazov rekonstrukcija gradskog stadiona i prateće infrastrukture kako bi svi sportisti imali bolje uslove za rad.

"U toku je rekonstrukcija stadiona, što je planirano ovogodišnjim budžetom, a nastojat ćemo i kroz razne programe i projekte sve prateće objekte i sadržaje oko stadiona dići na jedna viši nivo, kako bi zadovoljili sve potrebne kriterije za odigravanje utakmica Premijer lige BiH u našem Konjicu. Stadion je mjesto okupljanja ne samo fudbalera već i svih građana ovog grada. Želimo u budućnosti da osiguramo uslove koji će u Konjicu privući i druge sportske kolektive iz Bosne i Hercegovine da uz višednevni boravak ovdje provode sportske pripreme i uživaju u Konjicu kao turističkoj destinaciji koja će imati prefiks poželjnog grada i za sportiste", zaključuje Ćatić.

FK Igman svoju prvu utakmicu u Premijer ligi BiH igra u Doboju kod Kaknja protiv Širokog Brijega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.