PRIJELAZNI ROK

Najteži period u karijeri Kristijana Ronalda: Naredni dani su ključni

Iako je pod ugovorom sa Mančester junajtedom još godinu (uz opciju za plus jedan), CR7 je odavno prelomio da želi napustiti Old Traford ovog ljeta

Kristijano Ronaldo. Arhiva

G. Š.

22.7.2022

Ne postoji ni najmanja naznaka gdje će Kristijano Ronaldo (Cristiano) igrati ove sezone. Portugalskom asu curi vrijeme, a i ponestaje opcija. Iako je pod ugovorom sa Mančester junajtedom još godinu (uz opciju za plus jedan), CR7 je odavno prelomio da želi napustiti Old Traford ovog ljeta. Ali, nema nijednu adkevatnu opciju koja se poklapa sa njegovim ciljevima i ambicijama.

Remeti atmosferu

Ronaldo polako postaje problem koji remeti atmosferu u Mančester junajtedu. Ekipa je pod komandom novog trenera Erika Ten Haga odavno počela sa pripremama i prijateljskim utakmicama, ali Ronaldo se nije pojavio. Izostanak je opravdan nevještim izgovorom o „privatnim obavezama“. Dok Ten Hag uigrava novi tim i pokušava da izgradi dobru atmosferu, prinuđen je da se na svakoj konferenciji za medije bavi statusom Ronalda, iako od njega ništa ne zavisi. Na novo pitanje novinara, kakva je situacija sa Ronaldom, odgovorio je:

- Znam koliko sam znao i prošle nedjelje. Ne iščekujem ga. Kada dođe, došao je. Pokušat ćemo da ga integrišemo, rekao je Nizozemac, koji je odgovorio i na pitanje: Da li je zabrinut u kakvom stanju bi Ronaldo mogao da se pojavi u ekipi?

- Ne bih to nazvao brigom. Fokusiran sam na igrače koji imam na raspolaganju i koji dobro rade. U dobroj su formi i moj fokus je da nastavimo sa napretkom.

Poznati portugalski novinar Pedro Sepulveda je otkrio gdje je sada i šta radi Kristijano.

- On je i dalje u Lisabonu. Ne krije se po nekim evropskim gradovima već se po svom običaju krije od medija i ljudi koji žele da ga vide. Primjećen je na terasi svog apartmana, a na društvenim mrežama objavljuje slike kako samostalno radi i trenira. I dalje čeka šta će mu reći agent Žorž Mendeš. Još ne zna da li će otputovati za Mančester. A i ako otputuje, to ne znači da će ostati u Junajtedu. Naredni dani su ključni jer ne možemo da zamislimo Kristijana Ronalda kako prolazi pripremni period bez kluba, istakao je Sepulveda .

Svi dosadašnji planovi Žorža Mendeša su pali u vodu. Prvo je nudio svog klijenta Bajernu, ali su se Bavarci zahvalili. Potom ga je nudio Čelzijevom gazdi Todu Boliju koji je bio raspoložen, ali se trener Tomas Tuhel ipak usprotivio angažmanu portugalskog napadača. Što ne znači da je ta priča definitivno gotova jer možda postoje šanse da Boli pritisne Tuhela i natjera ga da se predomisli. Podsjetimo da Čelzi i dalje nije doveo zamjenu za Lukakua.


Manevar sa Atletikom

Prethodnih dana je Mendeš pokušao stari manevar sa Ronaldom da upeca Real Madrid. Kao što je prošle godine iskoristio navodne pregovore sa Mančester sitijem da uvuče Junajted u trku, tako je ovog ljeta probao sa Atletikom. Ljetos se Junajted upecao i ekspresno reagovao ponudom samo da Ronaldo ne završi u redovima gradskog rivala. Zato je Mendeš u javnost pustio priču da Atletiko pregovara sa Ronaldom, ali to ipak nije tačno.

- Morate da me pitate neka teža pitanja. Laka pitanja imaju jednostavne odgovore. Smatrajte da sam odgovorio -  rekao je Atletikov predsjednik Enrike Serezo na pitanje da li njegov klub radi na dovođenju Ronalda.

Real Madrid se nije upecao. Mirno je pustio da prođu sve priče o povratku Ronalda u Madrid. "Kraljevskom klubu" Portugalac ne treba i ne žele da se upuštaju u tu priču.

Od juče se pojavila vijest i da je Ronaldo sprema na smanjenje plate za 30 posto u novom klubu. To se također može posmatrati kao Mendešova reklama za zainteresovane klubove. Podsjetimo da je Ronaldo prije nešto više od godinu u Juventusu zarađivao 31.000.000 eura - neto, po sezoni. Potom je u Junajtedu pristao na duplo manju platu. Mančester junajted mu sedmično plaća 510.000 funti bruto. To je na neto godišnjem nivou 16.000.000 eura. A sada je navodno spreman da igra za nešto više od 10.000.000 eura godišnje... Tri puta manje nego što je imao u Juventusu!


Elitno takmičenje

Pa čak ni to mu još nije donilo ponudu kakvoj se nadao. A nada se da će igrati u jakom timu koji je konkurentan na domaćoj sceni i u Ligi prvaka. Pogotovo mu je bitno da igra u elitnom takmičenju u kojem je vlasnik mnogih rekorda, a neke druge bi mogao i da obori. Za sada takav klub ne postoji...

Pominjale su se opcije poput Rome, Napolija, Sportinga iz Lisabona, ali je to sve ispod Ronaldovih kriterija. Bogate ponude iz Amerike i saudijske Arabije nije ni razmatrao jer smatra da može da igra vrhunski fudbal još dvije ili tri godine. Zato mu je ovo ljeto bitno jer očekuje posljednji veliki ugovor u karijeri. I ne smije da pogriješi kao što je pogriješio kada je iz Real odlazio u Juventus i iz Juventusa u Mančester junajted.

Za Kristijana Ronalda su ovo možda i najteži dani u karijeri, u posljednjih petnaestak godina. Ali i za njegovog menadžera Žorža Mendeša. Slava i uticaj superagenta kao da polako blijede kako se njegov najpoznatiji klijent bliži kraju karijere. Nekada je Mendeš drmao fudbalskom pijacom i radio šta je htio. Danas mu se vrata jedna za drugim polako zatvaraju...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.