PRIJELAZNI ROK

Salihamidžić: Pred Telom je velika karijera

Inspirisali su me razgovori sa direktorom Hasanom Salihamidžićem, rekao je Francuz

Salihamidžić i Tel. Bayern

G. Š.

26.7.2022

Roazon park kao da se transformisao u kovaonicu novca. Nekad je Ren na veliku scenu lansirao Petera Čeha i Šabanija Ndondu, u posljednjih pet godina Usmana Dembelea, Eduarda Kamavingu, Eduarda Mendija i Rafinju, da bi ovog ljeta realizovao dva unosna posla. Najprije je Vest Hemu prodao stopera Najefa Agera za 35.000.000 eura, a danas je potvrđen transfer mladog Matisa Tela u Bajern.


Velika nada

Klub iz Bretanje dobio je fiksnih 20.000.000 eura, sljeduje mu još 8.500.000 u vidu različitih bonusa, a kako je riječ o izuzetno darovitom napadaču, uvjereni su na Francuzi da će ih Tel ostvariti, iako će mu predstojeća sezona biti maltene prva prava u seniorskom fudbalu, ako se zna da je u prethodnoj skupio tek 49 minuta na sedam mečeva Lige 1 za Ren.

Mada, bio je sjajan kao kapiten omladinske reprezentacije Francuske, upečatljiv u mlađim kategorijama i zato je privukao pažnju Bavaraca.

- Matis je jedan od najvećih talenata evropskog fudbala - brz, tehnički dotjeran, svestran napadač, rekao je Hasan Salihamidžić, sportski direktor Bajerna i dodao:

- Ove godine je postao prvak Evrope sa selekcijom Francuske do 17 godina i bio kapiten reprezentacije na završnom turniru u Slovačkoj. Dugo smo ga pratili i ubijedili da predstojeće važne korake u karijeri napravi baš u Minhenu. Ponosni smo što smo ga privoljeli, jer je dosta klubova željelo da ga dovede. Razvijanje Tilovog potencijala za nas predstavlja uzbudljiv projekat. Naravno, dečku je potrebno vrijeme, minuti i ritam, ali smo uvjereni da je pred njim velika karijera.


Novi izazov

Tela su željeli, između ostalih, Juventus i Real. Nivo isti ili sličan Bajernu, ali je 17-godišnjak je procijenio da će za njega biti najviše strpljenja i razumijevanja u Minhenu.

- Bajern je jedan od najboljih klubova na planeti. Radujem se novom izazovu i dat ću sve od sebe za uspjeh Bavaraca. Inspirisali su me razgovori sa direktorom Hasanom Salihamidžićem i ostalim čelnicima Bajerna. Poslijee tih razgovora sam shvatio da želim da dođem u Minhen, istakao je Matis Tel, po potpisivanju ugovora do ljeta 2027.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.