KONAČNA ODLUKA

FIFA suspendovala Crvenu zvezdu

Srbijanska kuća fudbala nije imala mnogo izbora – po dopisu iz Ciriha suspendovala je crveno-bijele u jeku ljetnjeg prijelaznog roka

Radživ van La Pari. Starsport

G. Š.

28.7.2022

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije postupila je po dopisu iz FIFA i kaznila Crvenu zvezdu zabranom registracije novih igrača do izmirenja duga prema bivšem prvotimcu Radživu van La Pari. Odluka je donijeta na današnjoj sjednici.


Dug oko 270 hiljada eura

Srbijanska kuća fudbala nije imala mnogo izbora – po dopisu iz Ciriha suspendovala je crveno-bijele u jeku ljetnjeg prijelaznog roka. Iako su tragom vijesti "Sport kluba", iz Crvene zvezde energično reagovali tvrdnjom da je novac La Pari uplaćen još početkom sedmice, na Terazije 35 nije stigao konkretan dokaz o regulisanju dugovanja od oko 270.000 eura.

- Čim FIFA dostavi pisanu informaciju da je novac uplaćen, Disciplinska komisija FSS ukinut će suspenziju Crvenoj zvezdi, objašnjeno je iz Fudbalskog saveza Srbije.

Disciplinski organ FSS, na čijem čelu se nalazi Ivan Nikolić, reagovao je danas, poslije ultimativne informacije iz FIFA o nužnosti suspenzije Crvene zvezde. Šampion Srbije izgubio je spor sa bivšim prvotimcem Radživom van La Parom. Odlukom Suda za sportsku arbitražu, sa sedištem u Lozani, klub iz Ljutice Bogdana, dužan je da isplati nizozemskom fudbaleru 270.000 eura, propratne troškove spora i kamatu od pet posto na cjelokupan iznos, od 26. jula 2020. do dana uplate.

Bivši fudbaler, potpisao je krajem avgusta 2019. ugovor sa Crvenom zvezdom, uz zagarantovanu godišnju platu od 390.000 eura. Crveno-beli su preuzeli obavezu da, u „kovid sezoni“ do marta 2020. isplate 120.000, a do jula iste godine i tranšu od 270.000 evropskih novčanica. Druga rata kulminirala je i sporom – La Para se obraćao FIFA, kasnije i predao predmet Sportskom sudu, čija riječ je bila i posljednja.

Svjetska kuća fudbala pozitivno je riješila zahtjev Nizozemca i naložila Zvezdi regulisanje dugovanja sukcesivno, u ratama od po 50.000 eura.


Dokaz o uplat

Odluka Sportskog suda, iz Lozane, datirana je sa 14. junom. Zvezdi je ostavljen rok od 45 dana da postupi po presudi, ali dokaza o izmirenju rate od 270.000 eura još nema. FIFA se tokom sedmice obratila Fudbalskom savezu Srbije i naložila suspenziju crveno-bijelih.

Odluka Disciplinske komisije FSS, o zabrani registracije novajlija, stupila je odmah na snagu. Važit će za sve selekcije Crvene zvezde, do konačnog dokaza o uplati na račun Radživa van La Pare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.