PRIJELAZNI ROK

Nova transfer politika Bajerna po ugledu na Real Madrid: Salihamidžić od prodaje igrača zaradio preko 50 miliona eura

Bajern se do sada teško odricao mladih igrača, pa čak i onih koji su tu bili da uskoče sa klupe kad je potrebno

Hasan Salihamidžić. Arhiva

G. Š.

28.7.2022

Mnogi fudbalski stručnjaci ocjenjuju da je Bajern našeg Hasana Salihamidžića za sada odradio najbolje poslove na fudbalskoj pijaci. U Minhen su stigli Sadio Mane, Matijs de Liht, Rajan Gravenberh, Nusair Mazraui i Matis Tel. Potrošeno je 137.000.000 eura, što predstavlja drugi najjači prijelazni rok u historiji bavarskog velikana, pa tako u sjenci ostaju brojne prodaje manje važnih igrača od kojih je zarađena ozbiljna suma novca.


Pokriveno više od trećine troškova

Njemačke kolege pišu upravo o tom "detaljčiću", navodeći da se očito radi o zaokretu u poslovanju desetostrukog uzastopnog osvajača Bundeslige. Bajern se do sada teško odricao mladih igrača, pa čak i onih koji su tu bili da uskoče sa klupe kad je potrebno. Ovog ljeta sportski direktor Bavaraca Hasan Salihamidžić je nekolicinu takvih uspio veoma dobro da udomi i praktično pokrije više od trećine troškova nastalih dovođenjem novih igrača.

"Bild" tvrdi - uzor je pronađen u poslovanju Real Madrida koji je posljednjih godina prodajući svoje mlade igrače nedorasle prvom timu inkasirao više od 250.000.000 eura.

Sa ukalkulisanim bonusima, Bajern je samo u posljednjih nekoliko sedmica na transferima Krisa i Omara Ričarda (u Kristal Palas i Notingem Forest), te Marka Roke (Lids), Lukasa Maija (Lugano), Kristofera Skota (Antverpen) i Rona Torbena Hofmana (Braunšvajg) i Kristijana Frihtla (Austrija Beč) zaradio 50.300.000 eura.

Dakle, ako talenat nije dovoljan za profi iskorak i doprinos ekipi Julijana Nagelsmana više neće statirati na klupi ili u drugom timu, već će biti transferisani i donijeti solidnu zaradu.

Uzgred, ideja je da gdje god je moguće bude ubačena povoljna "buy-back" klauzula.


Transfer taktika

Najbolji primer nove transfer taktike Bajerna je Amerikanac Kris Ričards. Doveden je kao 19-godišnjak iz Dalasa za svega 1.100.000 eura, plus procente (30 posto od iduće prodaje), u Njemačkoj se sasvim pristojno afirmisao na pozajmici u Hofenhajmu, cijena mu je drastično skočila i Palas je jučer za njega iskeširao 12.000.000 eura, a kroz "lake" bonuse dodat će još 8.000.000.

Slična situacija je i sa Omarom Ričardsom. Svjesni su bili u Minhenu da će Englez teško do neke ozbiljnije uloge u prvom timu. Uzeli su ga iz Redinga jer mu je istekao ugovor, a onda ga prodali za 10.000.000 Notingem Forestu. Deluje jednostavno...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.