PRIJELAZNI ROK

Timo Verner pristao na 50 posto manju platu samo da ode iz Čelzija

Nijemac je za dvije godine na Stamford Bridžu postao golgeter bez samopouzdnaja, napadač koji ne postiže golove iz situacija iz kojih je teže promašiti nego zatresti mrežu

Timo Verner. Arhiva

Bild

30.7.2022

Timo Verner (Werner) nije doputovao u Italiju sa Čelzijem, tako da je propustio posljednju kontrolnu utakmicu (protiv Udinezea) pred početak Premijer lige u kojoj je Tomas Tuhel (Thomas Tuchel) izveo postavu koju će vjerovatno igrati 6. avgusta na premijeri domaćeg prvenstva. Tim povodom njemački "Bild" je lansirao vijest da Red Bul Lajpcig radi na vraćanju njemačkog napadača, kojeg je prije dvije godine prodao Čelziju za 53.000.000 eura.


Igračka križaljka

Lijenjim govorom tijela u nedavnom (ne)prijateljskom debaklu od Arsenala Verner je naljutio i navijače i saigrače. Počelo je sve glasnije da se priča da bi mogao da krene stopama Romelua Lukakua, a da uprava Čelzija ne bi imala nikakav problem da se rastane sa napadačem, koji je na 89 nastupa postigao tek 23 gola, pokazao je potez kada su ga nudili Juventusu kako bi smanjili cijenu Matijsa De Lihta (Matthijs de Ligt).

U svakom slučaju, Verner je za dvije godine na Stamford Bridžu postao golgeter bez samopouzdnaja, napadač koji ne postiže golove iz situacija iz kojih je teže promašiti nego zatresti mrežu, a Tuhel je nagovestio da će u sezonu prije sa Kaijem Havercom (Havertz) na poziciji devetke.

Prema tome, Čelzi je na pragu da se u mjesec dana rastane sa dvojicom napadača koje je u posljednja dva ljetnja prijelazna roka prije aktuelnog platio 166.000.000 eura! Lukaku je otišao na suvu pozajmicu koju je Inter platio samo 8.000.000 eura, a Čelzi, uvidjevši da ga je dao u bescjenje ne želi da ponovi istu grešku. Problem za Lajpcig mogla bi da predstavlja činjenica da Čelzi zahtjeva plaćenu i nimalo jeftinu pozajmicu, odnosno visoku klauzulu o potencijalnom otkupu.

Sa odlaskom Vernera, "Plavci" bi bili u ozbiljnom deficitu sa špic igračima, ali bi uljučujući i Lukakua uštedjeli oko 35.000.000 eura na plate, te napravili ozbiljan manevarski prostor da do kraja prijelaznog roka angažuju klasičnu devetku.

Pregovori su u toku

U isto vrijeme, Juventus kojem je nedavno nuđen Verner počeo je da razmišlja o Nijemcu, Njukasl također, ali za sada su "Bikovi" ubjedljivo najkonkretniji. Pregovore vodi gazda Oliver Minclaf u trenutnom nedostatku pozicije sportskog direktora. Svjestan je nekadašnji Vernerov poslodavac da reprezentativac Njemačke želi da se vrati na Red Bul arenu i da je čak spreman da prihvati razanje plate za cijelih 50 posto. Trenutno zarađuje preko 16.000.000 bruto, odnosno nekih desetak neto. Ali očigledno ne smatra to velikom žrtvom, jer bi u perspektivi mogla da mu donese golgetersi povratak i bitnu ulogu kod selektora Hansija Flika na predstojećem Mundijalu u Kataru.

Čitava priča događa se u danu kada je Lajpcig angažovao Davida Rauma, jednog od najboljih bekova Bundeslige i sa 25.500.000 eura obeštećenja (bez bonusa, iako je prva informacija bila 30.000.000 sa bonusima) probio je klupski rekord. Sada je red na drugog kapitalca koji je na 158 mečeva za Lajpcig postigao 93 i namestio 40 golova. Čelzijevi zahtjevi neće biti šala, ali bundesligaš je prodajama Tajlera Adamsa (Tyler), Hvanga (Hwang Hee-chan), Brajana Brobija (Brian Brobbey), Nordija Mukijelea i Erika Martela (Eric ) već zaradio blizu 67.000.000 ovog ljeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.