SRETAN ROĐENDAN

Na današnji dan rođen je Refik Šabanadžović

Čestitamo rođendan Refiku Šabanadžoviću, objavljeno je iz FK Željezničar

Refik Šabanadžović. Arhiva

Piše: G. Š.

2.8.2022

Na današnji dan -  2. avgusta 1965. godine, u Podgorici je rođen Refik Šabanadžović.

- Čestitamo rođendan Refiku Šabanadžoviću, objavljeno je iz FK Željezničar.

Šabanadžović je fudbalsku karijeru počeo u Tuzima, u Fudbalskom klubu Dečić, ali je vrlo brzo potpisao za Budućnost iz Podgorice. U sarajevski Željezničar prešao je 1983. godine i u njemu je ostao do 1987. godine. Na Grbavici je stekao pravu afirmaciju i iskustvo, što mu je mnogo značilo kada je 1987. godine potpisao ugovor sa Crvenom zvezdom.


Samo godinu kasnije (18. novembra 1987. godine) je na prvenstvenoj utakmici u Sarajevu (Željezničar - Crvena zvezda), doživio tešku povredu. Naime, nakon sudara sa Zoranom Sliškovićem - od siline udarca, bio je u komi tri dana...

Šabanadžović je 1991. godine sa Crvenom zvezdom osvojio titulu prvaka Evrope. Poslije je otišao u atinski AEK sa kojim je tri puta bio prvak Grčke. 

Od 1995. godine nosio je dres Olimpijakosa gdje je ostao dve sezone, nakon čega je otišao u Ameriku - u Kanzas Siti, gdje je završio karijeru.

Za reprezentaciju SFRJ odigrao je osam utakmica. Debitovao je 29. oktobra 1986. godine, protiv Turske u Splitu. Bio je standardni prvotimac selekcije na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine. U četvrtfinalu protiv Argentine (0:0 - 2:3 penalima) čuvao je Dijega Maradonu i dobio crveni karton u 40. minutu meča u kojem je reprezentacija Jugoslavije ispala nakon izvođenja penala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.