AFRIKA

Faruk Hadžibegić za „Avaz“: Feđa Dudić je napravio dobar potez

U mom klubu, kako sam čuo, igrači su plaćeni između 15 i 20 hiljada eura mjesečno, rekao je naš fudbalski stručnjak

Hadžibegić (desno): Promijenili su 17 trenera, ali nije išlo. Rekao sam im na konferenciji za medije da možda nije do trenera i zamalo me odmah nisu smijenili. MC Algiers

Piše: G. Šumar

2.8.2022

Naš fudbalski stručnjak Faruk Hadžibegić je 16. jula preuzeo MC Ažir, s kojim je potpisao jednogodišnji ugovor, uz opciju produženja.



Liga šampiona

- Došao sam u zemlju za koju sam mislio da je poznam, jer sam i kao igrač, a poslije i kao trener, stalno imao saigrače ili igrače iz Alžira, rekao je Hadžibegić u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Naučio sam puno od njih, ali kada sam došao u Alžir, to je sasvim drugi osjećaj. Naprimjer, došao sam u klub koji ima oko 12 miliona navijača. U i zraku osjeti rivalstvo među klubovima ili frenetični navijači. Ovo je za mene nešto novo, vrlo interesantno. Osjetim pritisak, a tek smo počeli pripreme. Kad smo krenuli na pripreme u Tunis ispratilo nas je hiljade navijača. Strašno pozitivno iskustvo...

Kakav je kvalitet alžirske lige?

- Ligu još ne poznam, ali odmah sam shvatio da je ovdje totalno druga filozofija fudbala i svega okolo. Uglavnom, ima dosta igrača i trenera stranaca. No, nisam u mogućnosti da još pravim neka poređenja.

Koliko mogu zaraditi igrači u alžirskoj ligi?

- U mom klubu, kako sam čuo, igrači su plaćeni između 15 i 20 hiljada eura mjesečno. Ne znam tačno, nisam se interesovao za detalje.

Kakve su ambicije kluba?

- Da budemo prvi ili drugi kako bi se kvalifikovali za Afričku ligu šampiona, ali i da se osvojimo Liga šampiona. Moj novi klub je već jednom osvojio Ligu šampiona.... No, već 12 godina nisu bili šampioni, a prošlu sezonu su završili na osmom mjestu. Promijenili su 17 trenera, ali nije išlo. Rekao sam im na konferenciji za medije da možda nije do trenera i zamalo me odmah nisu smijenili, kroz smijeh kaže Hadžibegić.

Kako provodite slobodno vrijeme?

- Nemam slobodnog vremena. A ono malo vremena, kada nisam sto posto u fudbalu, učini napamet imena i izgovor. Sada smo na pripremama u Tunisu, pa idemo u Tursku, gdje ćemo biti do 20. avgusta. Još nisam popio kafu u gradu.


Faruk Hadžibegić. MC Algiers

Dupla kruna

Jeste li imali priliku da pratite start m:tel Premijer lige BiH?

- Našu ligu i sve što se dešava u njoj pratim od kako je ona postala. Mislim da se iz godine u godinu popravlja, ali je to sporo! Imamo mi i talenata i trenera, publika voli fudbal, ali dok čelnici države, kantona, općina... ne shvate da je fudbal vrlo ozbiljna igra od koje se zarađuje, a mogu se zaposliti i hiljade ljudi, nema osjetnog napretka. Nama prolaze vozovi, a na TV-u gledamo druge i pitali se kako mogu oni, a mi ne možemo.

Novi trener Sarajeva Feđa Dudić vraća stari sjaj FK Sarajevo.

- Feđa je napravio dobar potez što je došao u FK Sarajevo. Drago mi je i što navija za Sarajevo. Bilo bi mi drago da bude prvi i da osvoji Kup. Navijači će biti uz njega i ekipu. Ogroman broj naših navijača nio je na zadnjoj utakmici. Sarajevo se voli, za Sarajevo se živi. Naše prave navijače strašno bi obradovala grupna faza nekog evropskog takmičenja, a ne ona pretkola. Dođeš do vode i ne napiješ se. Želim njemu i Sarajevu da napravi taj historijski korak.

Okrugli sto

Kako komentarišete nastup naših klubova u Evropi - Borac i Velež su razočarali...

- Nisu me razočarali ni Borac, ni Velež. Moramo shvatiti da je to realnost. Mi nećemo da sjedemo za sto i da vidimo šta je dobro i šta možemo popraviti. Kad ispadnemo od nekog tima koji nije interesantan, jer je iz neke male države, nama je krivo. A u toj ekipi ima i stranaca, koji su osvajali titule po evropskim šampionatima... Mišljenja sam, a to sam govorio više puta, da nam treba okrugli sto na kojem treba doći do odgovora: Šta treba uraditi da naši klubovi konačno počnu ostvarivati bolje rezultate u Evropi? Za taj sto ne bi mogli sjesti svi. Jer, mi imamo ljudi koji vole i poznaju fudbal. Oni mogu pronaći odgovor na to pitanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.