EVROPSKA LIGA

Pogledajte huliganski pohod splitske Torcide u Gimaraešu

Tražimo odgovornost i ostavku zapovjednika policije jer nije stao u obranu građana Gimaraeša te brojnih turista koji borave u gradu, piše u saopćenju “Vitoria Sempre"

Torcida u Gimaraešu. Screenshot

G. Š.

10.8.2022

Splitska "Torcida", najvatreniji navijači Hajduka bacali su baklje i stolice po teresama kafića u centru Gimaraeša, gdje "Bili" večeras (18 sati) protiv Vitorije igraju revanš meč trećeg pretkola Evropske lige (3:1). Policija je prvotno saopćila da je riječ o "manjim incidentima" tokom kojih "niko nije uhapšen", te da će se ujutro službeno oglasiti o noćašnjim neredima.

- U ovom trenutku ne mogu potvrditi ima li ili ne uhapšenih. Čekamo sve podatke s terena, također i iz Porta gdje su bili Hajdukovi navijači, pa vam informacije možemo dati poslije našeg jutarnjeg brifinga vezanog za noćašnje događaje, rekao je dežurni policijac u telefonskom razgovoru za "Hinu".

Prethodno je izvor iz lokalne policije rekao portugalskoj novinskoj agenciji "Lusa" da je bila riječ o “manjim incidentima” tokom kojih “niko zasad nije uhićen” u Gimaraešu, gradu sa 157.000 stanovnika koji je udaljen 50 kilometara od Porta.

- Bacali su na nas sve što im se našlo u rukama, ali bez fizičkog okršaja, rekao je svjedok Paulo Cesar Goncalves u izjavi za Lusu na gradskom trgu Oliveira.

Dodao je da su vlasnici kafića zvali policiju, ali nije bilo odgovora.

Iz Udruženja navijača “Vitoria Sempre (Zauvijek)” objavili su saopćenje u kojem traže ostavku šefa lokalne policije nakon što je stotinjak gostujućih navijača sijalo strah u historijskom centru grada.

- Tražimo odgovornost i ostavku zapovjednika policije jer nije stao u obranu građana Gimaraeša te brojnih turista koji borave u gradu, piše u saopćenju “Vitoria Sempre".

Također, navode da su nerede “navodno izazvali Hajdukovi navijači premda su neki od njih govorili portugalski, s lisabonskim naglaskom”, čime se referirala na prijateljstvo Benfikine navijačke skupine “No Name Boys” i splitske “Torcide”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.