PREMIJER LIGA BIH

Sarajevo skoro dvije godine nije pobijedilo Tuzla City: Bordo tim večeras ruši rekord

Nadam se da tu nećemo stati, ako Bog da ostvarit ćemo i četvrtu pobjedu, rekao je trener Sarajeva Feđa Dudić

Nikada ranije bordo tim nije u prve četiri prvenstvene utakmice ostvario isto toliko pobjeda. FK Sarajevo

Piše: G. Š.

10.8.2022

Preporođeni bordo tim, koji je izjednačio najbolji start iz sezona 2002./2003 i 2006./2007. (tri vezane prvenstvene pobjede), večeras (20 sati) će na zeničkom Bilinom polju ugostiti Tuzla City, u zaostaloj utakmici 1. kola m:tel Premijer lige BiH.


Nećemo stati

- Nadam se da tu nećemo stati, ako Bog da ostvarit ćemo i četvrtu pobjedu, rekao je trener Sarajeva Feđa Dudić i dodao da je bordo tim imao malo vremena za odmor:

- Radili smo analizu Tuzle na osnovu utakmice sa Slobodom, ali sigurno je da ona nije relevantna najprije zbog terena koji nije bio pogodan nijednoj ekipi. Izmijenili su dosta ekipu, u odnosu na prošlu godinu i još se traže. Prema naprijed imaju dosta brzine, tako da moramo biti oprezni pogotovo u kontranapadima. Mi ćemo pokušati nametnuti tempo kao u prethodnim utakmicama.

Stručni štabkluba s Koševa večeras neće moći računati na dva povrijeđena igrača - Daniela Avramovskog i Marina Aničića.

- Svi ostali igrači su spremni, istaklao je Dudić

Nikada ranije bordo tim u prve četiri prvenstvene utakmice nije ostvario isto toliko pobjeda, te će večerašnji meč svakako biti dodatni izazov za Dudića i njegove izabranike. Utakmica Sarajevo – Tuzla City trebala je biti odigrana još sredinom prošlog mjeseca, ali je odgođene zbog obaveza Tuzlaka u evropskim takmičenjima, te će se tako umjesto na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“, odigrati na zeničkom Bilinom polju.

Svoj prvi duel Sarajevo i Tuzla City odigrali su 15. septembra 2018. godine na Koševu, podsjeća „Bordo vremeplov“, a bordo tim je tada slavio rezultatom 2:0. Od tada pa do danas Sarajevo i Tuzla City su odigrali ukupno 13 zvaničnih utakmica, u kojima je bordo tim bio nešto uspješniji. Sarajevo je ostvarilo šest pobjeda, Tuzla dvije manje, dok su preostala tri meča završena bez pobjednika. Kada su u pitanju premijerligaške utakmice, zanimljivo je da je omjer izjednačen. Oba tima imaju po četiri pobjede, uz tri remija, dok je blaga prednost na strani Sarajeva, zbog gol-razlike koja iznosi 16:10.


Podrška navijača

Iako je u početku Sarajevo relativno lako izlazilo na kraj s Tuzlacima, u posljednje vrijeme stvari su se promijenile, te bordo tim već pet utakmica ne zna za trijumf. Posljednju pobjedu Sarajevo je slavilo prije gotovo pune dvije godine. Bilo je to 12. avgusta 2020. godine, kada je Sarajevo trijumfiralo na Koševu s minimalnih 1:0. Od tada, Tuzlaci su ostvarili dvije pobjede, a tri meča su završena remijem.

- Bez obzira na to što se utakmica igra u Zenici, očekujem(o) dobro ispunjen stadion. Mislim da smo zaslužili da imamo podršku kakvu smo imali u prethodnim utakmicama, a mi ćemo im se odužiti, prije svega, borbom, htijenjem, zalaganjem - zaključio je Dudić.

Cijene ulaznica za zapadnu tribinu 6 KM, a sjevernu tribinu 3 KM.


Nikada ranije bordo tim u prve četiri prvenstvene utakmice nije ostvario isto toliko pobjeda. FK Sarajevo

Ahmetović i Đokanović

Najviše utakmica protiv Tuzla Cityja odigrao je bivši kapiten Sarajeva Krste Velkoski koji je nastupio u 10 od dosadašnjih 13 utakmica, dok je najefikasniji Mersudin Ahmetović koji je mrežu Tuzlaka tresao šest puta.

Posebno se pamti duel iz februara 2020. godine, kada je Ahmetović kompletirao het-trik, postigavši po jedan pogodak glavom, desnom i lijevom nogom. Od fudbalera Sarajeva iz trenutnog igračkog kadra, najviše utakmica protiv Tuzla Cityja odigrao je Andrej Đokanović, ukupno devet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.