PRIJELAZNI ROK

Kazemiro nije mogao odbiti nemoralnu ponudu Junajteda

Juanjted mu nudi da postane jedan od najplaćenijih igrača Premijer lige

Kazemiro bi već sutra mogao biti na ljekarskim pregledima u Mančesteru. Arhiva

G. Š.

19.8.2022

Izgleda da je Mančester junajted konačno na pragu nekog od željenih pojačanja. Vijesti iz Španije i Engleske glase da je priča oko Kazemirovog (Casemiro) transfera na Old Traford potpuno odblokirana i da bi Brazilac već sutra mogao da se nađe u Mančesteru na ljekarskim pregledima. To je možda i preoptimističan scenario, ali je izvjesno da će se Brazilac preseliti na Teatar snova.

Finansijski motivi

Junajted je poslije užasnog starta sezone krenuo na sve ili ništa svjestan svih nedostataka u timu, a pogotovo nestabilnosti u veznom redu. Odlučili su da zavuku ruku u džep i krenu po dugogodišnjeg Realovog vezistu koji je godinama činio udarni triling na sredini terena sa Modrićem i Krosom.

Nisu u Realu očekivali ovakav rasplet u finišu prijelaznog roka, ali su ipak bili spremni za ovaj scenario jer su ovog ljeta doveli iz Monaka za 80.000.000 eura francuskog vezistu Orelijena Čuamenija koji je projektovan kao Kazemirov nasljednik. Ispostavit će se da će Francuz odmah uskočiti u kopačke trofejnog Brazilca. Ne treba zaboraviti da je tu i mladi Eduardo Kamavinga od kojeg se također mnogo očekuje. Real je popunjen u veznom redu, ali nije isključeno da u posljednjim danima pijace proba da dovede još jednog vezistu ako se ukaže prilika. Navodno je želja Bruno Gimaraes, ali je malo vjerovatno da će ga Njukasl pustiti...

Real nije želio da stoji na putu dugogodišnjem vezisti i sve je bilo na Kazemiru. Junajted ga je zvao prije nekoliko dana i od tada je trajalo njegovo premišljanje. U jednom trenutku je djelovalo da će se kao i mnogi drugi igrači ovog ljeta zahvalaiti na ponudi, ali je ona bila toliko primamljiva da nije mogao da je odbije.

Prema saznanjima španskih i engleskih medija, Kazemiro je odlučio da prihvati ponudu prije svega vođen finansijskim motivima. Ima 30 godina i ugovor sa Realom do 2025. vrijedan 11.100.000 eura bruto po sezoni. Kada se odbiju porezi, Kazemiro u Realu ima neto godišnju platu od oko 6.000.000 eura. S obzirom da je ušao u četvrtu deceniju i da Real u tim slučajevima ima praksu da nudi produžetak sardanje samo na godinu, uz uglavnom smanjenje plate, jasno je da Brazilcu garantovano oko 18.000.000 eura „čiste“ zarade, a sve poslije toga bi bio rizik.

Sa druge strane, Juanjted mu nudi da postane jedan od najplaćenijih igrača Premijer lige sa sedmičnom bruto platom od 350.000 funti koliko zarađuje i David De Hea. Više u ligi zarađuju samo Ronaldo, Haland, De Brujne i Salah. 

Kazemirova plata bi iznosila preko 20.000.000 eura godišnje - bruto, što je posle poreza oko 11.000.000 eura neto po sezoni. Dakle, skoro duplo od onog što prima u Madridu. Plus bonusi i premije koji će biti visoki kako bi se igrači dodatno motivisali da vrate Junajted u vrh engleskog i evropskog fudbala.


Igračka križaljka

A posebno je bitno to što mu Junajted nudi ugovor na četiri godine sa opcijom za petu. Ukoliko bi se aktivirala ta peta godina iz ugovora, to bi značilo da bi Brazilcu od Junajteda pripalo „čistih“ oko 55.000.000 eura. 

Kraljevski klub zato nije želio da stoji na putu Brazilčevoj sreći, ali je vrlo jasno postavio svoje uslove. Madriđani su odredili cijenu od 70.000.000 eura, iako je Junajtedova prva ponuda iznosila 60.000.000 eura. Sada se špekuliše da je Real spreman na ustupak, odnosno da prihvati 60.000.000 eura fiksno, plus 10.000.000 kroz bonuse koji su lako ostvarivi i više vezani za individualni nego za timski učinak. Odličan je to posao i za Real koji je prije devet godina kupio Kazemira za samo 6.000.000 eura, a od njega dobio mnogo na terenu. Sada će se to osjetiti i u klupskoj kasi...

Junajted nema mnogo vremena da se cjenkanje i platit će sve što se od njega traži jer je u toku potraga za još pojačanja. Ajaks im je odbio ponudu od 80.000.000 eura za brazilsko krilo Antonija i malo je vjerovatno da će Junajted ponuditi više od toga. Prije toga je Atletiko odbio 135.000.000 eura za Žoao Feliksa. Alternative su Irving Lozano iz Napolija i Kodi Gakpo iz PSV Ajndhovena. Obojicu je preporučio trener Ten Hag koji ih poznaje iz nizozemskog fudbala. Nijedan od njih ne košta manje od 40.000.000 eura.

Traži se i desni bek umjesto Van Bisake kojeg Ten Hag želi da vrati u Kristal Palas, a prva želja je Toma Menije. Neophodan je i gol-igrač, a dolazak Obemajana je manje izvjestan jer Gabonac preferira Čelzi, pa se sada sve češće priča o Marku Arnautoviću. Na kraju, nije nemoguće da dođe još jedan vezista drugačijih i ofanzivnijih karakteristika od Kazemira. Želja je bio Adrijen Rabio, ali je tražio previše para pa bi Junajted sada mogao da se okrene Sergeju Milinkoviću Saviću. Nema sumnje koji klub će obiljeležiti kraj prijelaznog roka u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.