PREMIJER LIGA BIH

Ronaldo odlazi iz Junajteda za potkusurivanje: Klub sa Old Traforda kupuje u Italiji

Iz Italije, od dosad uglavnom pouzdanog Đanluke Di Marcija stiže informacija da portugalski menadžer posreduje u pregovorima Napolija i Mančester junajteda

Kristijano Ronaldo. Arhiva

G. Š.

27.8.2022

Ne tako davno da je neko pozvao Florentina Pereza i ponudio mu da za 100.000.000 eura proda Kristijana Ronalda, predsednik Real Madrida vjerovatno bi ga pogledao ispod oka i pitao da li je normalan. Vrijemena se, međutim, mijenjaju, a u fudbalu posebno brzo. 

Rast cijena

Toliko da smo prije dvije godine bili svjedoci gašenja brojnih "malih" klubova usljed finansijske krize izazvane pandemijom koronavirusa i smanjivanja plata u onim najvećim, a već ovog ljeta ponovo se igrači kupuju za desetine miliona eura. I to oni koji iza sebe imaju tek sezonu-dvije seniorskog fudbala na visokom nivou. Otud 65.000.000 eura za transfer Marka Kukurelje, 80.000.000 za 22-godišnjeg Oreljana Čuamenija, a 70.000.000 za 30-godišnjeg Kazemira...

No, da se vratimo na Ronalda. I sam Portugalac je prije četiri ljeta prodat Juventusu za 117.000.000 eura, a prošlogodišnji povratak u Mančester junajted umjesto bajke pretvorio mu se u košmar. Nezadovoljan što klub nije uspio da se plasira u Ligu šampiona i što je prošle sezone zajedno sa saigračima više služio za podsmjeh protivničkih navijača nego bio konkurentan u borbi za vrh Premier lige, trofejni golgeter zatražio je rastanak. 

To je uzrokovalo da ove sezone ima status rezerve kod novog trenera Erika Ten Haga, što dodatno pogoršava situaciju u kojoj već sedmicama ne uspijeva da pronađe nekoga ko bi ga angažovao. Sigurno da ima takvih, ali ne za platu od skoro 30.000.000 eura - neto, koliko ima na Old Trafordu. Niti bilo kakvu sličnu, s obzirom na to da ima 37 godina.


Igrač za potkusurivanje

Ima Ronaldo sjajnog menadžera, jednog od najpoznatijih na svijetu - Žorža Mendeša, ali uprkos svom uticaju i kontaktima, ni on nije uspio da ga "ubaci" u Bajern Minhen, Borusiju Dortmund, Atletiko Madrid, Pari Sen Žermen, Čelzi, Barcelonu, čak ni nazad u Real Madrid. Nova zamisao poznatog "superagenta" je - Napoli.

Iz Italije, od dosad uglavnom pouzdanog Đanluke Di Marcija stiže informacija da portugalski menadžer posreduje u pregovorima Napolija i Mančester junajteda oko transfera Viktora Osimena u Englesku u zamjenu za 100.000.000 eura i Ronalda na pozajmicu.

Eto koliko se brzo vrijemena mijenjaju. Prije pet godina Ronaldo je drugi put uzastopno, a peti ukupno, osvojio Zlatnu loptu, dok ga danas koriste za potkusurivanje. Navodno, podno Vezuva nemaju ništa protiv, ali od Mančester junajteda traže da pokrije veći dio Portugalčeve plate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.