ZASLUŽILI KAZNU?

"Avaz" saznaje: Ako se odigra prijateljska utakmica Rusija - BiH, UEFA će kazniti NSBiH

Iz UEFA-e su odgovorili da prijateljske utakmice nisu u njihovoj nadležnosti... Međutim, poslije dolaze sankcije – moguće, u takmičenjima koja organizuje UEFA, na osnovu političkih odluka Evropske unije kojima su podložni svi organi, ne samo sportski

G. Š.

Suspenzija će se odnositi na predstojeća UEFA takmičenja, kao i finansijske pomoći – praktično isključenje iz svih programa UEFA-e

Foto: Avaz


Ukoliko naša fudbalska reprezentacija odigra zakazanu, novembarsku prijateljsku utakmicu sa Rusijom, Nogometni savez Bosne i Hercegovine će biti sankcionisan od strane UEFA-e, saznaje portal "Avaza".

Paket mjera

- Suspenzija će se odnositi na predstojeća UEFA takmičenja, kao i finansijske pomoći – praktično isključenje iz svih programa UEFA-e, javlja naš izvor, koji je blizak čelnicima kuće evropskog fudbala. A i sam s vremena na vrijeme učestvuje u raznim projektima FIFA-e i UEFA-e.

Na konstataciju da jučer je iz NSBiH „procurio“ papir u kojem piše da UEFA nema ništa protiv odigravanja prijateljske utakmice u Sankt Peterburgu, naš sagovornik dodaje:

- Iz UEFA-e su odgovorili da prijateljske utakmice nisu u njihovoj nadležnosti... Međutim, poslije dolaze sankcije. Moguće, u takmičenjima koja organizuje UEFA, na osnovu političkih odluka Evropske unije kojima su podložni svi organi, ne samo sportski. Prema tome, ako se odigra prijateljska utakmica Rusija – BiH, UEFA će na stolu imati paket mjera protiv NSBiH.

To je otprilike ovako - Evropa, SAD i još neki su uveli sankcije Rusiji, a još razgovaraju sa Rusima. Međutim, Rusije nema u evropskim takmičenjima. Tako je otprlike i u slučaju novembarske utakmice: Vi možete igrati, a poslije se vidimo.

Isto kao što su isključili ruske klubove i reprezentativne selekcije iz evropskih takmičenja, tako će biti i sa bh. klubovima i državnim timovima, uz finansijske kazne. Ipak, mislim da će čelnici NSBiH poništiti odluku o odigravanju utakmice u Rusiji.

S nekim stvarima se ne treba "igrati"

U tom pravcu ide i današnja izjava člana Izvršnog odbora i Komiteta za hitnost NSBiH Fuada Čolpe, koji je u petak glasao za odigravanje utakmice u Rusiji.

- S nekim stvarima se ne treba "igrati" – zaključio je naš izvor, koji je inače poznati fudbalski stručnjak.

Više o:

UEFA NSBiH
NA VRH

Podijeli članak na