OTVORENO

Azmir Husić za "Avaz": Čim Srbija i Hrvatska odigraju utakmicu s Rusijom i BiH će, ja sam ovu državu branio tijelom

Mene niko nije kontaktirao prije sjednice, ne znam za ostale. A, kad je sve završeno, kontaktirao me Irfan i rekao da je Čopla (Fuad) glasao za odigravanje utakmice, da je on bio protiv...

Azmir Husić: Sjednica se nije smjela održati. Avaz

Piše: G. Šumar

13.9.2022

Član Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NSBiH) Azmir Husić u razgovoru za portal "Avaza" istakao je da treba uraditi sve da se ne odigra zakazana prijateljska utakmica Rusija – BiH u St. Peterburgu (19. novembar).

- Ta utakmica je najmanje što nam treba u ovom trenutku - rekao je Husić.

Ne znam odakle da baš mi budemo izabrani

Kako je dodao, ne možemo mimo svijeta.

- Jer, kada 90 posto svijeta osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, mislim da se toga trebamo držati. Ne znam odakle da baš mi budemo izabrani za odigravanje te utakmice, kao zemlja koja je osjetljiva u svakom pogledu - istakao je Husić.

Sigurno nismo izabrani slučajno?

- Slažem se, nije slučajno. Nije ni moment, ni... Nama je najmanje potrebna ova utakmica.

Da li Vas je iko kontaktirao iz Nogometnog saveza ili Komiteta za hitnost NSBiH prije sporne sjednice na kojoj je donesena odluka o odigravanju prijateljske utakmice u St. Peterburgu?

- Nije. Irfan (Durić, potpredsjednik NSBiH, op. a.) me obavijestio o svemu kad je sav posao završen. Praksa je takva, a nije ni dužnost da se prije sjednice obavijeste ostali članovi Izvršnog odbora, nego se samo upoznaju nakon odluke.

Ipak, ovo je bilo baš osjetljivo pitanje, tako da je bilo logično kontaktirati i ostale članove IO NSBiH.

- Mene niko nije kontaktirao prije sjednice, ne znam za ostale. A, kad je sve završeno, kontaktirao me Irfan i rekao da je Čopla (Fuad) glasao za odigravanje utakmice, da je on bio protiv. Rekao sam, kako god da je bilo, morali ste biti svjesni da ste to morali izbjeći. A jedini način da se to uradi je bio da se ne učestvuje na sjednici Komiteta za hitnost. Znači, ako ne učestvuješ, ne može se donijeti odluka. Mislim da ovdje nije bitno ko je glasao i ko je bio protiv, najbitnije je to da se ta sjednica nije smjela održati.

Prije same sjednice mogao se održati barem neformalni uži sastanak članova Izvršnog odbora NSBiH.

- Nikad, od marta prošle godine i našeg ulaska u NSBiH bošnjačka komponenta nikad nije sjela zajedno da priča o ciljevima, strategijama, nekoj podršci, nekim, tako da kažem, uputstvima kako treba raditi ili koje korake treba poduzimati. Dok ostali redovno sjede zajedno, dogovaraju se i prave, da kažem, neke svoje planove. Nažalost, mi nemamo bošnjačku komponentu u Savezu, to ja tvrdim. Jer da imamo, ne bi se desilo ovo što se desilo.


Nogometna reprezentacija BiH. Agencije

Njihovo je da zakažu sjednicu

Predsjednik NSBiH je za kraj septembra ili početak oktobra najavio tematsku sjednicu u vezi s prijateljskom utakmicom protiv Rusije.

- Ja sam ovu državu branio tijelom, pa sam spreman da je danas branim i jezikom. Prvi sam rekao da ću sve učiniti da se ne odigra ta utakmica. U Statutu Saveza sam našao osnovu da se ponovo zakaže sjednica na kojoj će biti samo jedna tačka dnevnog reda. Član 36. kaže da se nova sjednica može zakazati zahtjevom i potpisima pet članova Izvršnog odbora. U tom slučaju predsjednik Saveza (Vico Zeljković, op. a.) je obavezan da je zakaže. Mi već imamo tih pet potpisa.

Ja sam potpisao jučer, što su trebali uraditi i ostali. Taj zahtjev s potpisima ćemo uskoro poslati generalnom sekretaru (Adnan Džemodžić), koji je dužan da obavijesti predsjednika da pet članova Izvršnog odbora zahtijeva hitnu sjednicu s tačkom dnevnog reda – preispitivanje odluke koja je donesena na Komitetu za hitnost.

Generalni sekretar trenutno nije u Sarajevu, nego na sjednici u Parizu s UEFA-om. Vraća se u srijedu (sutra) i to će mu biti dostavljeno. Njihovo je da zakažu sjednicu, a glavno pitanje će biti zašto prijateljska utakmica s Rusijom u ovom trenutku. Međutim, sada imamo još jedan veliki problem jer je narušen ambijent među našim reprezentativcima pred odlučujuću utakmicu protiv Crne Gore (Liga nacija).

Možda je i to nekome bio cilj?

- Nekome možda nije cilj da budemo prvi u grupi i dobijemo što povoljniju kvalifikacionu grupu za Euro 2024. I naredne godine igramo u grupi A Lige nacija. Osvajanjem prvog mjesta u ovogodišnjoj Ligi nacija mi idemo u drugi šešir spomenutog žrijeba, što je vrlo bitno, jer ćemo dobiti makar dvije slabije reprezentacije po rang-listi. Samim tim nam je veća šansa da se izborimo za plasman na Evropsko prvenstvo. Sve se to sada treba preispitati. Jedno je sigurno, sve ovo nam nije trebalo u ovom trenutku. Na kraju krajeva, zašto odluku o utakmici s Rusijom nismo mogli donijeti nakon septembarskih reprezentativnih utakmica? Da se ne narušava ambijent pred važne utakmice. Svakako ćemo imati Izvršni odbor nakon spomenutih utakmica - zaključio je Husić.


Cijela Evropa

Za kraj razgovor Husić kaže: 

- Kod nas je takvo stanje, ako kažeš nešto ispravno, onda te odmah okarakteriziraju kao da radiš na razdoru Saveza. Zar ja radim na razdoru Saveza ako štitim svoju zemlju kojoj u ovom trenutku – kad je cijela Evropa protiv agresije Rusije – ne treba utakmica u St. Peterburgu? Zar nam sutra treba, ako se odigra ta utakmica, da dobijemo povratak viznog režima za države Evrope, da nam neko okreće leđa.

Nije isključena ni suspenzija UEFA-e?

- Ne znam šta UEFA može sve da uradi. No, čim Srbija i Hrvatska odigraju prijateljske utakmice s Rusijom ove godine, prihvatam da i mi to uradimo odmah sljedeće. Ipak, spomenute dvije zemlje su i jače od nas, i ekonomski i sa svim ostalim. Moj prijedlog je da ćemo, poslije Srbije, mi biti prvi koji ćemo igrati prijateljsku utakmicu protiv Rusije. Jer oni su bliže Moskvi, oni su istočnije od nas - kazao je Husić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.