U SUSRET MUNDIJALU 2022.

Hoćemo li na Svjetskom prvenstvu gledati velika iznenađenja

Naša prva utakmica je samo deset dana nakon dolaska igrača na okupljanje. Dakle, ili ste u dobroj formi ili niste na popisu, rekao je Tite

Tite: Ili ste u dobroj formi ili niste na popisu. Agencije

Piše: Er. B.

20.9.2022

Kratke pripreme i nemogućnost odigravanja pripremnih utakmica za Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022. u Katru, koje će se održati od 20. novembra do 18. decembra, izazov su za sve reprezentacije, pa stručnjaci predviđaju da će na ovom Mundijlu biti velikih iznenađenja.

Posljednji FIFA prozor

U ponedjeljak je počeo posljednji međunarodni ”FIFA prozor” za sve selekcije svijeta, i to usred netipičnog i ultrazgusnutog rasporeda, a fudbalski svijet čeka prvo zimsko svjetsko prvenstvo s puno velikih nepoznanica.

Između posljednjeg vikenda, u kojem će se igrati nacionalna prvenstva 12. i 13. novembra, i utakmice otvaranja Katar-Ekvador u nedjelju, 20. novembra, reprezentacije će imati samo sedam dana priprema, u usporedbi s tri sedmice u jednom mjesecu prije svakog velikog takmičenja.

- Selektori će se morati pomiriti s tim i moliti, rezimira za AFP Nicolas Dyon, kondicioni trener koji je radio za Nicu, Ren i St. Etjen, koji vjeruje da će fizička forma igrača biti u rukama svakog kluba. 

- Vrlo je problematično u smislu fiziologije i izvedbe. To je poput bacanja novčića.

Selektori pokušavaju staviti stvari u perspektivu tvrdeći da je većina njih s istim problemom, poput Didiera Deschampsa, šefa francuske reprezentacije: 

- Činjenica da nemamo mogućnost odigrati pripremnu utakmicu prije takmičenje, to je žalosno, ali to će biti slučaj za gotovo sve, istaknuo je proše sedmice.

- Isto je za sve, tako da je pošteno, rekao je španski selektor Luis Enrique.

Ako aktuelni svjetski prvak Francuska, koja počinje Mundijal 22. novembra protiv Australije, ne namjerava igrati prijateljsku utakmicu, dok Njemačka, koja će u takmičenje ući 23. novembra, planira mini-pripremni kamp u Omanu od 14. do 18. novembra, uz prijateljsku utakmicu protiv Omanaca 16. novembra.

Argentina Lionela Messija računa na “generalku” protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata 16. novembra, dok Portugal Cristiana Ronalda očekuje 17. novembra dvoboj protiv Nigerije.

- Pripreme za Svjetsko prvenstvo potpuno su drugačije od prethodnih izdanja. Imamo manje vremena i male reprezentacije mogu to iskoristiti, rezimirao je Oliver Bierhoff, selektor njemačke selekcije.


Puno neizvijesnosti

Druge selekcije, kao što je domaćin Katar, imat će više nego dovoljno vremena za pripremu, skoro mjesec i po.

- Moje mišljenje je da ćemo na Svjetskom prvenstvu vidjeti velika iznenađenja. I to od selekcija za koje ne očekujemo da će biti u dobroj formi, analizira Nicolas Dyon, bivši kondicijski trener katarske selekcije početkom 2000-ih.

- Idemo u zemlju s puno neizvjesnosti u pogledu vlažnosti. Kako će se igrači prilagoditi? Male ekipe to mogu iskoristiti.

Tite, izbornik Brazila, napominje da će biti prisiljen birati samo igrače u odličnoj formi, bez obzira na njihov status, a Deschamps ne govori ništa drugo kada upozorava da zvijezda veznjak Paul Pogba, koji se oporavlja, neće ići na SP ako ne bude potpuno spreman.

- Naša prva utakmica je samo deset dana nakon dolaska igrača na okupljanje. Dakle, ili ste u dobroj formi ili niste na popisu, rekao je Tite.

Postoji i jedna jedina pozitivna točka – sa Svjetskim prvenstvom usred zime nagomilanog umora od kraja sezone, uobičajenog za mundijale, neće biti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.