UEFA NEMA DILEMA

Čeferin: Pratimo situaciju u Rusiji, odluka o suspenziji ostaje na snazi

Ne moramo donositi odluku svaki put kad dođe novo takmičenja, rekao je predsjednik UEFA-e

Aleksander Čeferin. Arhiva

G. Š.

22.9.2022

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin je u razgovoru za "Lequipe" govori o suspenziji Rusije, koja neće učestvovati u kvalifikacijama za Euro 2024, ali ni u ostalim evropskim takmičenjima.


Ostao je na svojim pozicijama

- Aleksander Čeferin ostao je na svojim pozicijama, konstatuje ugledni francuski sportski list.

Predsjednik UEFA-e potom je objasnio:

- To nije današnja odluka (o suspenziji Fudbalsog saveza Rusije - op.a.). Odluka o suspenziji za rusku reprezentaciju i klubove bila je do daljnjega. To znači da pratimo situaciju i dok ne odlučimo drugačije, ova odluka ostaje na snazi. Tako da ne moramo donositi odluku svaki put kad dođe novo takmičenja.

Žrijeb kvalifikacija za Euro 2024. obavit će se 9. oktobra u Frankfurtu

- Svi se nadamo da će rat što prije završiti kako bi reprezentacija Rusije mogla nastupiti u našem takmičenju. No, s obzirom na situaciju kakva jest, ne možemo o tome niti raspravljati. To je mješavina politike i sporta. Ne mogu ništa govoriti i odlučivati ​​o tome da će se, ako se potpiše sporazum, moći takmičiti. Ono što mi možemo je zalagati se za mir, a nadamo se da će rat uskoro završiti, nakon čega ćemo odlučiti što ćemo - zaključio je Čeferin.

Žrijeb Eura 2024.

Inače, UEFA-a će “šešire” za žrijeb kvalifikacija Eura 2024. odrediti 27. septembra, nakon posljedenjeg kola Liga nacije.

Naša reprezentacija će, ako osvoji prvo mjesto u grupi B biti u drugom šeširu, a na osnovu odluke Izvršnog odbora UEFA-e, "Zmajevi" neće moći igrati protiv reprezentacije Kosova. Također, UEFA je donijela odluku da u istoj grupi ne mogu biti Armenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina, Gibraltar i Španija, te Kosovo i Srbija.

Deset pobjednika grupa i deset drugoplasiranih timova u grupama kvalifikovat će se na završni turnir, a  za preostala tri mjesta igrat će se baraž u martu 2024. godine. Novost je da više nema kvalifikovanja kroz plej-of grupe D Lige nacija. Baraž će igrati pobjednici Lige nacija A, B i C, koji se direktno ne plasiraju na Euro 2024.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.