LIGA NACIJA

Hrvati u najjačem sastavu na Maksimiru: Danci znatno oslabljeni

Danska je imala tri pobjede i poraz, a jedini neuspjeh je ostvarila upravo protiv čete Zlatka Dalića u Kopenahagenu

Luka Modrić i Kristijan Eriksen. Avaz

Piše: G. Š.

22.9.2022

Narednih dana saznat ćemo rasplet u Ligi nacija. Igraju se posljednja dva kola u sve četiri divizije. U prvom planu su reprezentacije iz evropske elite - grupe A, koje se bore za prvo mjesto u sve četiri grupe i plasman u polufinale i borbu za titulu u takmičenju pod pokroviteljstvom UEFA. Ono što je važnije za selektore ovih selekcija je da je ova reprezentativna akcija jedna od posljednjih provjera za Mundijal 2022. u Kataru koji kreće za manje od dva mjeseca.


Danci imaju dva boda više

U grupu 1 igraju finalisti sa Mundijala u Rusiji 2018. godine, Francuska i Hrvatska, ali je pred posljednja dva kola lider Danska. Derbi petog kola igra se večeras (20.45) na Maksimiru u Zagrebu, Hrvatska dočekuje Skandinavce. Pobjednik ovog dula bit će na korak do plasmana među četiri najbolje selekcije. 

Danci imaju dva boda više, pa im je večeras dobar i bod. Danska je imala tri pobjeda i poraz, a jedini neuspjeh je ostvarila upravo protiv čete Zlatka Dalića u Kopenahagenu (0:1). Hrvati su poslije boda u prva dva kola dobili Dansku i Francusku u gostima i sada imaju šansu da preskoče lidera i približe se završnici takmičenja.

Za selektora Dalića naredne dva meča bit će posljednji filter za 26 kandidata koliko može da povede na Mundijal u Kataru. 

Igračka križaljka

Nema sumnje da je Dominik Livaković prva opcija na golu. Gvardiol je lijevi stoper, traži se onaj desni. I to je prvo pitanje za Dalića. Hoće li tu staviti Šutala, Lovrena ili možda Vidu. Erlića ionako nema za ovu utakmicu, odnosno neće početi. Jasno je da su Juranović i Sosa vlasnici bekovskih pozicija, da je trio u veznom redu “sveto pismo” – Modrić, Kovačić i Brozović. Perišić će na svoje lijevo krilo. Dakle, ove dvije utakmice mogu izbaciti kandidate za udarnu postavu na mjestima špice (Kramarić, Petković, Budimir, Livaja), odnosno desnog krila (Pašalić, Majer…). 

S druge strane terena, Danci dolaze oslabljeni u Zagreb. Nedostaje im nekoliko povređenih igrača - Jusuf Poulsen, Jonas Vind, Andreas Kornelijus i Robert Skov. Na Maksimiru neće biti ni Jespera Lindstroma koji je zbog bolesti propustio i utakmicu Ajntrahta za vikend...

Kladionica Mozzart na pobjedu domaćina daje kvotu 2.50. Pogledajte sve ostale kvote na Mozzart Bet situe i odigrajte online.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.