BARCELONA

Otvoren dosije Đerar Pike: Plaća za pet godina 142.000.000 eura

Kada je Pike otišao na pregovore sa tadašnjim predsjednikom Barcelone Đozepom Bartomeuom (Josep Maria Bartomeu) tražio mu je ugovor po kojem će postati najskuplji defanzivni fudbaler na svijetu

Er. B.

Đerar Pike

Foto: Arhiva


Španija bruji o dosijeu Lionel Mesi (Messi), koji je otvorio "El Mundo", a u kojem su objavljene brojne tajne i poslovni aranžmani koje je nekada najbolji fudbaler svijeta imao sa Barcelonom. Ali, list je najavio da neće stati samo na Mesiju, već će da otvori priče o svim „senatorima“ kluba sa Nou Kampa, igračima koji su sinonim najvećih uspjeha Barse u minulih desetak godina, ali i koji su istovremeno sve te svoje rezultate debelo naplatili od kluba u koji se kunu.

Najskuplji defanzivac

Na red je došao Đerar Pike (Gerard Pique) i njegov dosije, koji je također vrlo bogat, sadržajan. I sigurno da neće prijati defanzivcu koji je i dalje član kluba, a čije se ime vrti posljednjih dana po stupcima žute štampe zbog života van terena...

Kako otkriva "El Mundo", Pike je u januaru 2018. godine potpisao petogodišnji ugovor od kojeg se zavrti u glavi. Stoper Barcelone je stavio paraf na vjernost klubu, a zauzvrat mu je garantovana zarada od fantastičnih 142.000.000 eura za tih pet godina, odnosno 28.400.000 eura godišnje!

Kada je Pike otišao na pregovore sa tadašnjim predsjednikom Barcelone Đozepom Bartomeuom (Josep Maria Bartomeu) tražio mu je ugovor po kojem će postati najskuplji defanzivni fudbaler na svijetu. U prijevodu, kako piše pomenuti španski list, Pike je bio opsjednut time da postane plaćeniji od Serhija Ramosa (Sergio), tadašnjeg kapitena Real Madrida i na kraju je isterao svoje. 

Štaviše, Ramos je u tom trenutku zarađivao 12.500.000 eura - neto, dok je Pikeu nakon odbijene takse od poreza ostajalo godišnje 15.000.000 eura. Tako je debelo premašio svog najvećeg rivala.

Taj ugovor od 15 miliona bio je rascjepkan na nekoliko stavki, ali sve zajedno, bez ikakvih problema, donosile su Pikeu zaradu u globalu koju je ugovorio sa predsjednikom kluba. Kada je izbila pandemija korona virusa, ugovori maltene svih fudbalera širom svijeta su se našli na udaru, masovno se pristajalo na smanjenje plata, jer je prijetio opšti kolaps svjetskog fudbala. Taj trend nije zaobišao ni Barselonu. Svi su pristali na smanjenje zarade, Lionel Mesi čak 70 posto da mu se sreže plata. Ali, katalonski gigant je uplivao u teške dugove, pa mu ni to nije bilo dovoljno.

Produžetak ugovora

Kako piše "El Mundo", nekoliko igrača, kao što su Pike, De Jong, Ter Štegen i Lengle su pristali na dodatno smanjenje ugovora, kako je to javno prikazano, a u realnosti su potpisali produžetak ugovora, kojim bi se u narednim godinama kompenziralo sve što im je „oduzeto“. Tako je Pike za sezonu 2020/21 inkasirao 18.000.000 eura - bruto, naredne sezone 27.700.000, ove će 29.500.000, a po ugovoru slijedilo bi mu 40.800.000 eura sljedeće, posljednje godine ugovora sa Barcelonom.

Međutim, kada je došao novi predsjednik Đoan Laporta (Juan) uspio je da ispregovara sa igračima smanjenje svih ovih garantovanih suma, pa je dobar dio toga snižen, a dio pretvoren u bonuse ukoliko se ostvare dobri rezultati.

Više o temi Gerard Pique

MLAĐE JE SLAĐE
Pike zaboravio Šakiru, evo koga sada ljubi
NI SLAVA NE POMAŽE
Najljepše žene svijeta koje su muževi prevarili
NA VRH

Podijeli članak na