LIGA NACIJA

Anri u nemogućoj misiji u Amsterdamu

Da bi se plasirala u plej-of Lige nacija i borila na završnom turniru za trofej i bogatu finansijsku nagradu Belgija bi morala da pobijedi Nizozemsku sa tri gola razlike ili ubjedljivije.

Tjeri Anri. Agencije

Piše: G. Š.

25.9.2022

Viđali smo u fudbalskom svijetu razne čudesne preokrete, velike pobjede, ali ono što reprezentacija Belgije treba da uradi večeras (20.45 sati) u Amsterdamu graniči se sa nemogućim. Da bi se plasirala u plej-of Lige nacija i borila na završnom turniru za trofej i bogatu finansijsku nagradu morala bi da pobijedi Nizozemsku sa tri gola razlike ili ubjedljivije.


Završni turnir

Situacija u Grupi 4 A divizije Lige nacija je takva da su "Lale" jednom nogom već zagazile na završni turnir. Pobjedom nad Poljskom (2:0) u Varšavi prije tri dana Nizozemci su došli u prijatnu situaciju, jer posljednje kolo dočekuju sa tri boda više od današnjeg rivala, ali ključan je bio trijumf u 1. kolu u Briselu sa 4:1.

Belgijanci su tada imali 14 košmarnih minuta, u periodu od 51. do 65. minute, Memfis Depaj sa dva gola i Denzel Dumfris sa jednim su vodstvo od 1:0 pretvorili u 4:0. U nadoknadi vremena je Miči Batršuaji ublažio poraz, pa sada ostavio Crvenim đavolima kakvu-takvu nadu da mogu do završnog turnira. Samo što će na meč odluke bez selektora. 

Roberto Martinez je u prošlom kolu u duelu sa Velsom (2:1) dobio crveni karton, zbog nepristojnog ponašanja u nadoknadi vremena. Španac je zadržavao vrijeme, nije dao Velšanima da izvedu aut, pa je isključen i sada mora na tribine „Johan Krojf arene“. Umejsto Martineza, ekipu Belgije će sa klupe voditi njegov prvi pomoćnik Tijeri Anri.

Osmi duel u ovom vijeku

U novijoj historiji Crveni đavoli nikada nisu savladali "Lale" tako ubjedljivo. Ovo će im biti osmi susret u ovom vijeku, a najbliži rezultatu koji im je sada potreban bili su u prijateljskom meču 2012. godine, kada su na svom terenu trijumfovali poslije preokreta sa 4:2. To je ujedno bila i posljednja pobjeda Belgije nad komšijama. Poslije toga su dva puta odigrali 1:1, prije pomenutog ubedljivog poraza.

Dodatna otežavajuća okolnost Anriju i igračima je forma Nizozemske. Ne samo da ona nema nijedan poraz u Ligi nacija (četiri pobjede i jedan remi), nego nije gubila ni u kvalifikacijama za Mundijal 2022. nijednom od kako je završeno Evropsko prvenstvo prošlog ljeta. Tada su "Lale" eliminisali Česi (2:0), poslije čega su izabranici Luisa van Gala odigrali 14 mečeva u svim takmičenjima uz učinak od 10 pobjeda i četiri remija.

Kladionica Mozart na pobjedu domaćina daje kvotu 2.55. Pogledajte sve ostale kvote na Mozzart Bet siteu i odigrajte online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.