MANČESTER SITI

Fila Foden prije Mundijala 2022. dobiva skoro četiri puta veću platu

Kada sve bude parafirano i ozvaničeno Pep će moći da sjedne i otvori šampanjac

Fil Foden. Arhiva

G. Š.

30.9.2022

Već duže vrijeme se šuška da Mančester siti radi na novom ugovoru za Fila Fodena (Phil - 22). Najbolji izdanak akademije engleskog šampiona stasao je u ozbiljnog ofanzivnog veznjaka po evropskim standardima. Specijalizovani Transfermakt smatra ga za najskupljeg igrača sredine terena - uz Džuda Belingema (Jude Bellingham) i Pedrija, sa cijenom od 90.000.000 eura, pa je bilo za očekivati da "Građani" dodaju gas i važnu misiju privedu kraju.


Šestogodišnji ugovor

Potpis još nije pao, medijska objava nije zakazana, ali prema informacijama uglednog "Telegrafa", načelan dogovor je postignut. To bi trebalo da znači da će Foden prije Mundijala u Kataru potpisati novi ugovor. Navodno, ostalo je samo da se kroz papire povuku posljednji detalji šestogodišnjeg ugovora po kojem će mladi Englez zarađivati skoro četiri puta više nego do sada. Fodenova plata trenutno iznosi oko 60.000 funti sedmično, a kada se obaveže na vjernost do 2028. godine njegova će plata skočiti na 220.000 funti! To će ga svrstati među najplaćenije igrače Mančester sitija.

U prevodu, "Građani" će na Fodena u datom periodu potrošiti skoro 65.000.000 funti.

Imajući u vidu kako se do sada razvijao logično je da jedan od najtalentovanijih Engleza ostane u Mančesteru. Već je u moćnom klubu čije su ambicije najviše. Postigao je dosta i stekao status važnog igrača. Da nije igrao situacija bi vjerovatno bila drukčija, ali pošto ga je Pep Gvardiola prepoznao kao primarni klupski projekat (nešto slično uradio je i sa Jozuom Kimihom u Bajernu), nema ni najmanje dileme - njegova uloga bit će samo veća i veća.

Budući kapiten

Foden je do sada odigrao 179 utakmica za Siti i postigao 48 golova, uz 35 asistencija. Pojedini novinari na Ostrvu čak tvrde da je Foden gotovo izvesno budući kapiten kluba u kojem je ponikao, ali i reprezentacije Engleske.

Kada sve bude parafirano i ozvaničeno Pep će moći da sjedne i otvori šampanjac. Veliki posao bit će kompletiran. Nijedan od njegovih najvažnijih igrača (osim Ilkaja Gundogana) neće imati ugovor kraći od tri i po godine. U današnje vrijeme, kada klubovi sve više gube moć i karijerama fudbalera upravljaju njihovi menadžeri, priznat ćete - to je velika stvar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.