SRAMOTNO

"Za dom spremni": Ustaški pozdrav s dignutom desnicom orio se na finalu kupa Australije

Sydney United je inače klub hrvatskih iseljenika u Australiji. Osnovan je 1958. pod imenom Sydney Croatia, ali je krajem osamdesetih godina promijenio ime jer Australija više nije dopuštala nacionalni predznak u nazivima klubova

D. H.

Podignute desnice u Australiji

Foto: Profimedia


Navijači Sydney Uniteda 58, drugoligaša koji je senzacionalno izborio finale australskog kupa, u kojem je poražen 2:0 od Macarthura, na utakmici za trofej na Western Sydney Stadiumu vikali su "Za dom spremni" s visoko podignutim desnicama. Nakon što su tribine završile s dovikivanjem i salutiranjem ustaškog pozdrava, pri čemu je jedna počela sa "Za dom", a druga odgovorila "Spremni", međusobno su si aplaudirali.

Sydney United je inače klub hrvatskih iseljenika u Australiji. Osnovan je 1958. pod imenom Sydney Croatia, ali je krajem osamdesetih godina promijenio ime jer Australija više nije dopuštala nacionalni predznak u nazivima klubova. Postao je prvi drugoligaš u povijesti koji je dogurao do završnice kupa u toj zemlji.

Sydney United je imao nevjerojatan put do finala. U svakoj fazi osim u prvom kolu bio je autsajder, ali je izbacio sve suparnike, među kojima dramatično prvoligaše Western United i Brisbane Roar. U finalu je također igrao protiv favorita, ali u svom gradu. Zato ga je gledalo puno tamošnjih Hrvata, od kojih su mnogi klub podržavali pokličem zločinačkog i izdajničkog ustaškog režima. 

NA VRH

Podijeli članak na