GRAD JE PLAV

Od penzionisanja Fergusona: Zanimljiva usporedba mančesterskih rivala i dominacija Sitija

Legendarni Škot je napustio Junajted 2013. godine, a od tada "Crveni đavoli" nisu osvojili titulu prvaka

Ferguson: Ogorčen nakon poraza njegovog tima. Twitter

E. Ć.

2.10.2022

Mančester junajted doživio je debakl na gostovanju kod gradskog rivala Mančester sitija u okviru 9. kola Premijer lige rezultatom 6:3. 

"Crveni đavoli" su na odmor otišli sa četiri pogotka u svojoj mreži i već nakon prvih 45 minuta bilo je jasno da će izgubiti u ovom susretu. Noćna mora za izabranike Erika Ten Haga bio je nevjerovatni Erling Haland (Haaland) koji je postigao tri gola i upisao dvije asistencije. 

Na tribinama Etihada bio je i legendarni Sir Aleks Ferguson (Alex), a u jednom trenutku je snimljen na tribinama ogorčenog izraza lica zbog debakla njegovog voljenog tima. 

Ferguson je napustio Junajted 2013. godine, a od tada "Crveni đavoli" nisu osvojili titulu prvaka. Za to vrijeme gradski rival Siti je osvojio pet trofeja Premijer lige. 

Zanimljiva je i ostala usporedba dva mančesterska rivala nakon penzionisanja Fergusona. Siti je od 2013. do danas osvojio 12 trofeja, a Junajted samo tri. Znatno je opao i broj bodova koliko Junajted u prosjeku osvaja. "Crveni đavoli" su tek na 68 poena u prosjeku po sezoni, a "Građani" na 85. 

Interesantno je da Junajted od odlaska Fergusona nije uvezao sedam ili više pobjeda u ligi, dok je Sitiju to devet puta pošlo za rukom. Također, Junajted je samo jednom pobijedio sa pet ili više golova u prvenstvu, dok je Siti to uspio 33 puta.

Junajted troši koliko i Siti od odlaska svog trenera, ali nema rezultata.

Siti i Junajted od 2013. godine. Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.