KATAR

Turske trupe osiguravaju bezbjednost tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva

Osim Turske, SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija i Pakistan također će pružiti vojnu podršku kako bi doprinijele bezbjednosti Katara tokom takmičenja

Svjetsko prvenstvo se održava od 20. novembra do 18. decembra. Twitter

E. Ć. / Anadolija

6.10.2022

Turski parlament je u srijedu ratifikovao prijedlog za slanje trupa u Katar kako bi pomogli u jačanju bezbjednosti tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Na zahtjev Katara, parlamentu je u subotu dostavljen prijedlog da se vojnici rasporede u Kataru na šest mjeseci radi obezbjeđenja tokom fudbalskog takmičenja koje se održava u novembru.

- Operacija "World Cup Shield" ima za cilj preduzimanje neophodnih mjera protiv različitih prijetnji, posebno terorizma, koji mogu uticati na sigurnost organizacije - navodi se u memorandumu.

Navedeno je i da će elementi turskih oružanih snaga koji će biti raspoređeni biti pod nacionalnom komandom tokom cijelog zadatka.

Osim Turske, SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija i Pakistan također će pružiti vojnu podršku kako bi doprinijele bezbjednosti Katara tokom takmičenja.

Podsjetimo, Svjetsko prvenstvo se održava od 20. novembra do 18. decembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.