LIGA EVROPE

Gojak: Želimo pružiti dobru igru i pobijediti u Beogradu

Ne smatram da bi bilo iznenađenje da Fradi uzme neko od prva dva mjesta u grupi, pogotovo iz trenutne pozicije u kojoj imamo šest bodova u dvije utakmice

Amer Gojak. Ferencvaros FC

Piše: G. Š.

6.10.2022

Poslije dva poraza na startu grupne faze Lige Evrope, Crvena zvezda će u trećoj rundi ugostiti Ferencvaroš naših Muhameda Bešića i Amera Gojak (Adnan Kovačević povrijeđen, Eldar Ćivić suspendovan zbog crvenog kartona). Prvak Mađarske je grupnu fazu otvorio na fantastičan način. Prvo je savladan turski Trabzonspor našeg Edina Višće (3:2), a potom je na stadionu "Luj Drugi" nadigran i Monako (1:0). Dovoljno da se upiše šest bodova i napravi značajan korak ka prolasku u nokaut fazu. Pred Fradijem su sada dva ključna meča za plasman u narednu rundu, protiv šampiona Srbije, kojem će također predstojeći susreti umnogome odrediti dalju evropsku sudbinu.

Kladionica Mozzart na pobjedu domaćina daje kvotu 2.05. Pogledajte sve ostale kvote na Mozzart Bet siteu i odigrajte online.

Jako bitan meč

Jedan od igrača koji polako, ali sigurno izrasta u vođu ekipe iz Budimpešte je Amer Gojak. Reprezentativac Bosne i Hercegovine jedan je od petorice novajlija koje je Ferencvaroš angažovao ovog ljeta. Došao je iz zagrebačkog Dinama posljednjeg dana prijelaznog roka za 1.000.000 eura i zasad ostavlja veoma dobar utisak. 

"Zmaj" je svjestan da je srbijanskom šampionu ovo posljednja šansa da uhvati priključak za plasman dalje.

- Vjerujem da je utakmica jako bitna za Zvezdu, ali je isto tako bitna i za nas. Veoma dobro smo krenuli u ovo takmičenje. Imamo dvije pobjede u grupi koja je sve samo ne slaba i želimo nastaviti u istom ritmu i što prije osigurati plasman u sljedeći krug. Moja očekivanja su uvijek velika, želimo pružiti dobru igru i pobijediti u ovoj utakmici, rekao je Gojak.

Kada je na žrijebu izvučena grupa, prvi utisci su bili da je poprilično ujednačena, s tim da su se nekako najviše šanse za prolazak davale Monaku i Crvenoj zvezdi. Ipak, nakon dva kola Ferencvaroš je dao svima do znanja da ima ozbiljan tim, riješen da ne bude samo posmatrač u grupnoj fazi. Dvije uvodne pobjede su definitivno to potvrdile, iako dio javnosti smatra da je Fradi premašio očekivanja.

- Možda to nekome djeluje tako, ali Ferencvaroš već godinama gradi svoju priču i ne bih se složio da je to bilo neočekivano. Vrlo dobro smo svjesni svojih kvaliteta i ovi rezultati su u skladu sa tim. Ne smatram da bi bilo iznenađenje da Fradi uzme neko od prva dva mjesta u grupi, pogotovo iz trenutne pozicije u kojoj imamo šest bodova u dvije utakmice - konstatuje naš reprezentativac.

Jak adut domaćina

Svestan je Gojak da će njegovom timu biti jako teško u Beogradu, s obzirom na važnost meča za Zvezdu, ali i ispunjen stadion.

- Ta atmosfera na Marakani je nešto o čemu se uvijek priča i jasno je da će to biti jak adut za domaćina. Međutim, mi smo svi iskusni igrači koji smo prošli takve atmosfere i stadione tokom karijera i ne bi trebalo da bude presudan faktor. Ne igraju navijači već igrači, samouvereno će Gojak, koji je istakao i najveće prednosti crveno-bijelih.

- Zvezda je posložena ekipa koja ima naviku pobjeđivanja. Imaju mentalitet pobjednika, baš kao i Dinamo u kojem sam igrao prije dolaska u Budimpeštu. Pred svojom publikom znaju da budu jako neugodni i u stanju su pobijediti svakoga. To moramo da imamo na umu - opominje  Gojak.

Ovom 25-godišnjem vezisti nije prvi put da igra grupnu fazu UEFA takmičenja. Sa Dinamom, čije je boje branio od 2015. godine, igrao je i Ligu šampiona, a upravo zagrebačke Modre u Ljutice Bogdana smatraju za najvećeg Zvezdinog rivala u trci za status najmoćnijeg kluba na Balkanu. A, gdje je tu Ferencvaroš?

- Mislim da je svima jasno kako je Dinamo najveći klub na ovim prostorima. Rezultatski niko ne može da se mjeri sa onim što je Dinamo napravio i što svake godine iznova radi. Evo, u ovoj sezoni igraju u Ligi šampiona. Imaju najbolji start u historiji lige i praktično su već osigurali novi naslov prvaka. U Zagrebu imaju jedan veliki problem, a to je stadion. S novim Maksimirom to bila još jedna kategorija više. Ferencvaroš vidim na dobrom putu da slijedi uspjehe Dinama i to vrlo brzo. Imaju odlične navijače, sjajan stadion, viziju i volju da to učine - optimista je naš reprezentativac.

Koliko su uopšte u Budimpešti pratili Zvezdu i da li vidjeli neke promjene otkako je Miloš Milojević zamijenio Dejana Stankovića?

- Moram da priznam da nisam previše pratio. Pogledao sam tu i tamo neku utakmicu poput one protiv Makabija u kojoj je ispala na nesretan način. Zato mi je jako teško uporediti vrijeme prije Milojevića sa ovim sada - zaključio je Gojak.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.