MOSTARSKI GRADSKI DERBI

Zrinjski ili Velež: Rođeni mogu iznenaditi Pod Bijelim brijegom

Kladionica Mozzart na pobjedu domaćina daje kvotu 1.45, a trijumf Rođenih 7.00

Zrinjski i Velež su odigrali 41 međusobni poslijeratni mostarski derbi. Anadolija

Piše: G. Š.

12.10.2022

Iako je početak sezone bio jako turbulentan, Zrinjski igra sve bolje kako šampionat odmiče. "Plemići" će hteli ne hteli morati i dalje igrati u ritmu srijeda-subota, jer ih očekuju zaostali dueli sa Veležom i Tuzla Cityjem. Ovaj prvi se igra danas Pod Bijelim brijegom - odgođena utakmica 6. kola. Gradski derbi i utakmica koja je uvijek neizvijesna, bez obzira na formu, stanje na tabeli, tradiciju...

Zrinjski favorit

Pošto su ovog ljeta imali prilično uspješan nastup u Evropi, gdje ih je prvo jedan minut, a onda i jedan penal, dijelio od grupne faze Lige Konferencija, fudbaleri Zrinjskog u potpunosti su se posvetili domaćem takmičenju i pokazali svima da su u ovom trenutku izraziti favoriti. Ni to što su imali vraški težak ritam subota – srijeda nije ih omelo da pokažu da prošla sezona nije bila slučajnost.

U prethodnih osam utakmica koje su odigrali svaka tri dana upisali su sedam pobjeda i svega jedan poraz, i to od dobojske Sloge u Modriči, gdje su cijelu utakmicu bili u dominantnom položaju. To im je bio jedini primljeni gol u posljednjih sedam utakmica, dok su u posljednje četiri svoju mrežu učinili netaknutom. I dalje su u zaostatku od dvije utakmice, ali ih to nije spriječilo da budu drugoplasirani sa svega bodom zaostatka za vodećim Širokim Brijegom, kojeg su nadigrali sa 3:0.

Polako, ali sigurno, "Plemići" koračaju ka odbrani titule. Svega šest primljenih golova i čak 20 postignutih je također činjenica koja pokazuje da i ove godine žele da obaraju rekorde.

Puno remija

Od Veleža se ove sezone očekivalo mnogo više, bez obzira što ih je napustio dugogodišnji trener Feđa Dudić. Naslijedio ga je najtrofejniji premijerligaški trener Amar Osim, pa se i iz tog razloga mislilo da će Velež igrati jako bitan faktor u vrhu tabele. Ipak, poslije 12 utakmica, Rođeni su tek na sedmom mjestu sa svega 16 bodova. Nikako da Osimovi izabranici uvežu nekoliko dobrih utakmica koje bi ih vinule u vrh tabele. Ponajviše iz razloga jer je Velež rekorder neriješenih rezultata. 

Odigrao ih je čak šest, a prije pobjede u posljednjem kolu nad Igmanom, čak četiri puta zaredom je završavao svoje utakmice bez pobjednika. Kada se tome doda i trijumf nad Tuzla Cityjem, to je šest mečeva bez poraza... Rođeni igraju tvrd fudbal, pa ih je do sada nadigrala samo dobojska Sloga, dok su u svim ostalim utakmicama bili tvrd orah za protivnike. Isto će sigurno biti i večeras. Bez obzira što je Zrinjski favorit, gradske derbije nikad ne treba tako posmatrati. Jer, ako Velež upiše tri boda, uključio bi se u trku za gornji dio tabele, dok bi ih eventualni poraz primorao da se u što skorije vrijeme odvoje od dna i izbjegnu borbu za opstanak.

Inače, ovo će biti ukupno 41. međusobni poslijeratni mostarski derbi. U dosadašnjih 40 utakmica, Zrinjski se radovao 21 put, dok su Rođeni upisali 13 pobjeda, a šest puta je bilo neriješeno.

Kladionica Mozzart na pobjedu domaćina daje kvotu 1.45, a trijumf Rođenih 7.00.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.