TRIO VELIKANA NE ODUSTAJE

Superliga već ima izvršnog direktora: Sud će procijeniti da li UEFA krši zakone EU i drži monopol

Predsjednici Reala, Barcelone i Juventusa… postavljaju prava pitanja i ja sam lično voljan da saslušam različite glasove kako bi evropska fudbalska zajednica mogla da pronađe odgovore, istakao je Rajhart

Florentino Perez. Real Madrid/Twitter

G. Š

19.10.2022

Navijači su skoro jednoglasno odbacili ideju o fudbalskoj Superligi, javili su se političari najbitnijih evropskih država da poruče američkim vlasnicima da se ne igraju sa tradicijom, UEFA je "rigala vatru" na Real Madrid, Barcelonu, Juventus, ali… Uprkos toj lavini kritika i tome što su im svi okrenuli leđa, trio velikana ne odustaje od Superlige.


Odgovor Suda

Dok čekaju da Sud procijeni da li UEFA krši zakone Evropske unije i drži monopol na fudbalska takmičenja, Real, Barsa i Juve već povlače konkretne poteze.

Kompanija A22 dobila je zaduženje da potraži sponzore i pripremi teren za osnivanje lige. Ona treba da osmisli kompletnu strukturu takmičenja, posloži sve finansijske aspekte. Na njenom čelu Bern Rajhart, izvršni direktor,  koji je do sada radio u RTL-u, najvećoj privatnoj TV kući u Njemačkoj. A koji sada predvodi cijeli projekat osnivanja Superlige.

- Prvobitni cilj je da počne aktivan dijalog sa širokom grupom fudbalskih akcionara, kao što su klubovi, igrači, treneri, navijači, mediji i oni koji donose pravila. Cilj je razviti održivi sportski model za evropska klupska takmičenja koji bi odražavao dugoročne interese navijača i šire fudbalske zajednice, navodi se u pismu koje je Rajhart poslao, a koje je nekako završilo u rukama madridske "Marce", pa smo tako dobili novu potvrdu da fudbalski bogataši rade u tajnosti.


Prava pitanja

Priču koju je pokrenuo Florentino Perez, predsjednik Reala, sada najviše guraju Barcelona i Juventus. Što i ne treba da čudi s obzirom da izgleda kao da će takmičenje u Ligi šampiona završiti već u grupnoj fazi, a to će im značajno smanjiti troškove i ugroziti dalje poslovanje. Rizik sa kojim se susreću svi drugi klubovi na planeti, ali oni najveći smatraju da su iznad toga, da imaju veći značaj i uticaj, te da zato oni ne smijeju da zavise od, pobogu, rezultata.

- Predsjednici Reala, Barcelone i Juventusa… postavljaju prava pitanja i ja sam lično voljan da saslušam različite glasove kako bi evropska fudbalska zajednica mogla da pronađe odgovore. Igra koju volimo će imati samo koristi od otvorenog dijaloga, nastavio je Rajhart.

Nastavit će i Real, Barsa i Juventus, a nema nikakve sumnje da će im se, kada budu baš blizu i kada budu zamirisale milijarde, priključiti i ostali. Neće odustati. Jer im nikad nije dovoljno...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.