PREDSJEDNIK UEFA

Čeferin: Projekat Superlige u Evropi je mrtav

Ovdje smo da razgovaramo o fudbalu, a to nije fudbal - rekao je 55-godišnji Slovenac novinarima u Buenos Airesu

Aleksandar Čeferin. Avaz

G. Š. / FENA

21.10.2022

Predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA) Aleksandar Čeferin tvrdi da je projekat Superlige, kao elitnog fudbalskog takmičenja u Evropi, "mrtav",  uprkos novom pokušaju predlagača. 


Novi pokušaj

- Ovdje smo da razgovaramo o fudbalu, a to nije fudbal - rekao je 55-godišnji Slovenac novinarima u Buenos Airesu.

Prije nekoliko dana tri kluba Real Madrid, Barcelona i Torino Juventus pod vodstvom Nijemca Bernda Rajharta (Reicharta), nekadašnjeg prvog čovjeka RTL televizije, krenuli su u novi pokušaj pokretanja Superlige Evrope. Između ostalog, ovoga puta osnivači su se uzdržali od prvobitnog plana uglavnom zatvorene lige sa stalnim članstvom.

Uprkos tome, predstavnici njemačkih klubova, među kojima je i bavarski velikan Bajern, još jednom su izrazili jasno protivljenje projektu.

Projekat takozvane Super lige brzo je propao u prvobitnom obliku u aprilu 2021. UEFA, koja organizuje trenutno najvažnije međunarodno klupsko takmičenje, Ligu prvaka, oštro se usprotivila tome. Od 12 klubova osnivača koji su prvobitno tražili Superligu, devet se povuklo iz projekta u samo nekoliko sati.


Odluka Suda pravde Evropske unije

U narednim koracima ključna će biti odluka Suda pravde Evropske unije (ECJ) da li se UEFA i Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) ponašaju kao kartel u suprotstavljanju Superligi.

Real, Barcelona i Juventus su prije izvjesnog vremena na sudu u Madridu podnijeli tužbu protiv UEFA-e i FIFA-e zbog navodne zloupotrebe položaja, a slučaj je španski sudija ustupio ECJ-u u Luksemburgu.

Konačna odluka ECJ-a očekuje se početkom 2023. godine, prenosi STA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.