VELIKI POSAO

Salihamidžić kupuje u Mančester sitiju

Prema informacijama sa Ostrva, šampion Njemačke ima ideju da u Bundesligu vrati kapitena Mančester sitija

Hasan Salihamidžić. FC Bayern

G. Š.

26.10.2022

Otkako je Tijago Alkantara otišao u Liverpul, Bajern Minhen našeg Hasana Salihamidžića traga za igračem takvog profila. Pokušavao je s nekim mlađim i uglavnom anonimnim igračima, poput Tijaga Dantasa, ali svaki put se ispostavilo da to nije traženi potencijal, a kamoli kvalitet da odmah konkuriše za seniorski sastav. 

Situacija je sada drukčija

Istina je da kreativaca tog kalibra - nisko težište, lopta kao u sefu, završni pas, maksimalna odgovornost u defanzivi, liderske sposobnosti na zavidnom nivou, baš i nema na tržištu, te se Bavarci nisu zalijetali. No, sada se čini da je tražena 'roba' detektovana u Engleskoj i što je najvažnije - postoje dostupna uskoro.

Prema informacijama sa Ostrva, šampion Njemačke ima ideju da u Bundesligu vrati kapitena Mančester sitija Ilkaja Gundogana (32)! Nije prvi put da se klub iz Minhena interesuje za njemačkog reprezentativca, međutim imajući u vidu da Pep Gvardiola nije ni u ludilu htio da se odrekne igrača krucijalnog za njegov stil igre, Nijemci nisu imali velike šanse.

Situacija je sada drukčija. Vezisti turkog porijekla ugovor sa "Građanima" ističe za osam mjeseci i bez obzira što postoje naznake da će mu Siti ponuditi novi, Bajern ipak vidi svoju šansu.

Kao reprezentativac Njemačke Gundogan se savršeno uklapa u novouspostavljenu filozofiju transfera bavarskog giganta, koja podrazumijeva angažovanje što većeg broja igrača sa spiska Hansija Flika. Također, po trenutnom ugovoru on zarađuje oko 10.000.000 eura godišnje na bruto nivou, što je za Bajern potpuno privatljivo. Pogotovo ukoliko uspije da proda Marcela Zabicera koji je u tom platežnom rangu.


Odigrao blizu 270 utakmica u Sitiju

Austrijanac je došao kao velika želja Julijana Nagelsmana, odlično su sarađivali u RB Lajpcigu, međutim ovaj nikako da se adaptira na novu sredinu. Čak je na startu sezone imao veoma dobru minutažu usljed povrede Leona Gorecke, pa opet - ništa. Na 17 mečeva ove sezone jedan jedini gol. I dosta slab generalni utisak...

Bajern je za novim centralnim vezistom traga prilično dugo. Ideja je bio i Konrad Lajmer, isto tako iz bivšeg Nagelsmanovog kluba, ali ga "Bikovi" ljetos nisu popustili. Lajmeru također ističe ugovor na ljeto. Bit će zanimljivo vidjeti da li je šampion Njemačke promijenio kurs i okrenuo se drugačijem tipu igrača, ili obojicu drži za mete.

Ilkaj Gundogan je već sedmu godinu u Mančesteru. Došao je u ljeto 2016. iz Dortmunda za 27.000.000 eura. Za engleski klub je odigrao blizu 270 utakmica, postigao 51 i namjestio još 34 gola. U skorije vrijeme se nije izjašnjavao po pitanju svoje budućnosti i planova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.