LIGA PRVAKA

Poznato 11 od 16 učesnika osmine finala: Liverpul i Inter mine iz drugog šešira

Ekipe koje su bile u istoj grupi i ekipe iz iste zemlje ne mogu biti protivnici u osmini finala

Džeko: Adut Intera u nokaut fazi. Facebook/Edin Dzeko

Piše: G. Š.

2.11.2022

Iako je ostalo da se još večeras odigra osam utakmica posljednjeg kola grupne faze Lige prvaka, mnogo toga je poznato. Znaju se imena 11 od 16 učesnika osmine finala i njihov raspored u šeširima na žrijebu.

Konačan poredak

Najveća nepoznanica do sinoć je bila u ludoj grupi D, gdje su sva četiri tima mogla i do prvog i do posljednjeg mjesta. I do posljednjeg minuta se mijenjao redosljed na tabeli... Na kraju je dobitnik večeri pobjedom u Marseju postao Totenhem koji je osvojio prvo mjesto u grupi i potencijalno lakše rivale u osmini finala. Ajntraht je bukvalno do posljednjeg minuta pobjedom u Lisabonu držao prvo mjesto, ali je zbog epiloga na Velodromu pao među nenosioce na žrijebu za osminu finala.

Očekivano, Napoli je na Enfildu ovjerio prvo mjesto i status nosioca uprkos porazu. Liverpulu je samo teorija igrala za status nosioca... Upravo će "Redsi" biti nagazna mina za sve rivale iz prvog šešira i najmanje poželjan protivnik. Uz Inter. Iako je napravio gomilu iznenađenja u grupnoj fazi, Briž će biti jedan od najlakših rivala za nosioce. Makar većinu njih...

Večeras će biti poznati i ostali učesnici osmine finala i njihov raspored u šeširima. Za sada je u najboljoj situaciji Real koji u Madridu ima zicer protiv Seltika za prvo mjesto u grupi i ne treba sumnjati da će to "Kraljevski klub" iskoristiti. U direktnom okršaju o drugom putniku iz grupe će odlučivati Šahtjor i RB Lajpcig. Ukrajincima igra samo pobjeda, tako da su Nijemci u prednosti.

Zna se i ko ide dalje iz grupe H, ali se još ne zna ko će biti nosilac. Ako savlada Juventus u Torinu, PSG je skoro sugurno prvi. Ako kiksne, a Benfika slavi u Haifi, onda će Portugalci u prvi šešir. Benfiki igra samo bolji rezultat od Pari Sen Žermena jer nije realno očekivati da nadoknadi četiri gola razlike u ukupnoj gol-razlici.



Milan ili Salcburg

I na kraju, Milanu našeg Radeta Krunića je dovoljan bod na San Siru da prođe RB Salcburg našeg Amara Dedića i osigura mjesto među nenosiocima. Pobjeda garantuje Austrijancima osminu finala. Čelzi je već ovjerio prvo mjesto u grupi.

Nosioci: Porto, Bajern, Čelzi, Mančester siti, Napoli, Totenhem, Real Madrid ili Lajpcig, PSG ili Benfika

Nenosioci: Borusija Dortmund, Briž, Inter, Liverpul, Ajntraht, RB Lajpcig ili Šahtjor, PSG ili Benfika, Milan ili RB Salcburg

Podsjetimo, ekipe koje su bile u istoj grupi i ekipe iz iste zemlje ne mogu biti protivnici u osmini finala

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.