ODLIČAN POSAO

Pokazali kako se radi: Evo koliko je Dinamo Zagreb zaradio u Evropi ove sezone

"Modri" su igrali u Ligi prvaka u grupi E, zajedno sa Čelzijem, Milanom i Salzburgom

"Modri" poveli pa izgubili na Stemford Bridžu. AP

E. Ć. / Index.hr

3.11.2022

Dinamo Zagreb našeg Luke Menala je sinoćnjim porazom (1:2) protiv Čelzija na Stemford Bridžu završio evropsku sezonu. "Modri" su poveli golom Brune Petkovića, ali je Čelzi napravio preokret i opravdao ulogu favorita, te se revanširao prvaku Hrvatske za poraz na Maksimiru (1:0).

Na kraju je tim sa Maksimira završio kao posljednji u grupi E sa četiri boda, iza Čelzija, Milana i Salzburga. Bila je to teška grupa za "Modre", koji na kraju i neće mnogo žaliti jer je klub zaradio ogroman novac nastupom u najjačem klupskom takmičenju.


Samo ulazak u grupnu fazu donio je Dinamu 15.64 miliona eura, a "Modri" su za pobjedu protiv Čelzija zaradili još 2.8 miliona. Remijem protiv Salzburga zaradili su još 930 hiljada. Također, Dinamo očekuje i dio kolača od 606.6 miliona eura, koliko će UEFA podijeliti na temelju klupskog koeficijenta u posljednjih deset godina.

Ovaj iznos bit će razdijeljen na tzv. "koeficijentske udjele", a svaki udio vrijedi 1.137 miliona eura. Najbolje rangirani klub Lige prvaka dobit će 32 takva dijela, a najslabije rangirani klub po klupskom koeficijentu jedan udio. Prema tome, piše "Index.hr", Dinamo će dobiti 6.28 miliona.

Ni tu nije kraj. UEFA je za učesnike Lige prvaka osigurala dodatnih 300.3 miliona eura, koje će podijeliti u skladu s proporcionalnom vrijednošću tržišta zemalja iz koje su klubovi. Tako da će na kraju Dinamo od Lige prvaka inkasirati više od 25 miliona eura.


Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.