ZAŠTO ODLAZI ĐERAR

Pike zbog završetka karijere oprašta Barceloni 30 miliona eura

Zašto drugi kapetan Barse napušta brod usred sezone?

Đerar Pike. FC Barcelona

G. Š.

4.11.2022

Defanzivac Barcelone Đerar Pike (Gerard Piquet) jedan je od najboljih stopera ovog vijeka. Ne samo u Barsi, nego u svijetu. Iza njega je 14 godina posvećenosti klubu sa Kamp Noua i još godinu i po ugovora koji mu s dugovima ukupno garantuje oko 30 miliona eura. Zašto onda drugi kapetan Barse napušta brod usred sezone?


Izgubio status i ritam

Sve dok navijači Barcelone ne saznaju razlog – ili razloge, njegovog oproštaja, teško je nagađati. Jesu li to fudbalski razlozi? Posljednju dionicu prošle sezone igrao je povrijeđen, držao se jer ga je trener Ćavi (Xavi) trebao u timu, podsjećaju SN.

Ove godine izgubio je status i ritam. Nakon debakla u Ligi prvaka prvi put je na svojoj koži osjetio okrutne zvižduke s Kamp Noua. Nije želio da obožavatelji i dalje gledaju verziju koja je daleko od njegovih najboljih izdanja? 

Je li ga predsjednik Barcelone Laporta u Skupštini pokazao kao otrovnu strijelu? Je li težak sudski proces za proviziju od 24 miliona za organizaciju Superkupa bio razlog? Porodični problemi?


Finansijski "fair play"

No, ako doista oprosti godinu i po ugovora, te dugove koji postoje kluba prema njemu, kao što je to u svoje vrijeme učinio Pujol (Puyol), vratit će sigurno sebi status Barsinog heroja. Pujol se tada ipak odrekao neusporedivo manje novca... Finansijski "fair play" bit će u tom slučaju uvelike riješen gestom s kojom će Pike odati počast kakvu valjda niko u historiji nogometa nije odao klubu u kojem je igrao. Riječ je o 30 miliona eura. Ko se tolikog novca odrekao u životu?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.