ŽRIJEB U NIONU

Danas izvlačenje parova evropskih kupova: Real brani tron, Siti favorit kladionica

Od podne će u Nionu biti izvlačene kuglice s imenima klubova koji će igrati osminu finala Lige prvaka. Sat vremena kasnije je žrijeb baraža u Ligi Evrope, a od 14 sati izvlačenje parova u Ligi konferencije

Real Madrid brani titulu u evropskoj eliti. Twitter

Piše: G. Š.

7.11.2022

Dva mjeseca trajale su grupne faze UEFA takmičenja, a danas ćemo saznati parove prvog kola nokaut faze. Od podne će u Nionu biti izvlačene kuglice s imenima klubova koji će igrati osminu finala Lige prvaka. Sat vremena kasnije je žrijeb baraža u Ligi Evrope, a od 14 sati izvlačenje parova u Ligi konferencije.


Real Madrid jedini klub iz Španije u eliti

Evropski tron brani Real Madrid, jedini predstavnik Španije koji je preostao u Ligi prvaka. Godinama se nije dogodilo da samo jedan klub iz Primere nastavi takmičenje, ali Barcelona i Sevilja, kao trećeplasirane ekipe u svojim grupama, morale su stepenik niže, dok je Atletiko Madrid završio sa međunarodnom scenu za ovu sezonu. 

Liga Evrope će dobiti novog prvaka, jer je Glazgov Rendžers trijumfom prošle sezone zaradio vizu za elitu, ali se Škoti nisu lijepo proveli u društvu Napolija, Liverpula i Ajaksa (0 bodova, gol-razlika 2:22).

U premijernom izdanju Lige konferencije pehar je pripao Romi, koja je kroz grupu Lige Evrope prošla kao druga, pa sada za rivala čeka neku od trećeplasiranih ekipa iz Lige prvaka. Među najpoželjnijima su Šahtjor i Sporting Lisabon.

Portugalci kao da su preuzeli mjesta svojih komšija iz Španije. Porto i Benfika su prošli u osminu finala Lige Evrope i to kao prvi u svojim grupama, te će biti povlašteni na žrijebu, dok pomenuti Sporting čeka proljeće u Ligi Evrope, a Braga kao trećeplasirana iz grupe tog takmičenja seli u Ligu konferencije.

Kada se priča o najboljim, trenutno su u sjajnim serijama Napoli i PSG, koji bi i mogli da se sastanu već u osmini finala, pošto su Parižani u drugom šeširu, a Napolitanci iz njega ne mogu da dobiju Milan i Inter. Iako je fraza, jasno je da nema lakih rivala, ali sigurno je da se većina timova iz provog šešira Lige prvaka za rivala nada Ajntrahtu, potom Brižu, pa RB Lajpcigu.

Timovi u žrijebu

Liga prvaka (prvi šešir): Napoli, Porto, Bajern Minhen, Totenhem, Čelsi, Real Madrid, Mančester siti, Benfika.

Liga prvaka (drugi šešir): Liverpul, Klub Briž, Inter, Ajntraht, Milan, RB Lajpcig, Borusija Dortmund, PSG.

Prve utakmice osmine finala su 14., 15., 21. i 22. februara, a revanši 7., 8., 14. i 15. marta 2023. godine.

Drugoplasirani timovi Lige Evrope: PSV Ajndhoven, Ren, Roma, Union Berlin, Mančester junajted, Midtjiland, Nant, Monako.

Trećeplasirani timovi Lige prvaka: Ajaks, Bajer Leverkuzen, Barcelona, Sporting Lisabon, Šahtjor, Salcburg, Sevilja, Juventus.

Prve utakmice plej-ofa za osminu finala su 16., a revanši 23. februara 2023.

Drugoplasirani timovi Lige konferencije: Anderleht (Belgija), Bazel (Švicarska), Kluž (Rumunija), Dnjipro (Ukrajina), Fiorentina (Italija), Gent (Belgija), Leh (Poljska), Partizan (Srbija);

Trećeplasirani timovi Lige Evrope: AEK Larnaka (Kipar), Bode Glimt (Norveška), Braga (Portugal), Lacio (Italija), Karabag (Azerbejdžan), Šerif (Moldavija) , Trabzonspor (Turska).

Prve utakmice igrat će se 16. februara, a revanši su na programu 23. istog meseca. Pobjednici idu u osminu finala Lige Evrope (žrijeb će se održati 24. februara), a poraženi završavaju takmičenje na međunarodnoj sceni za ovu sezonu.

Kladionica Mozzart daje kvotu 12.00 da će Real Madrid odbraniti tron Evrope. Inače, favorit za osvajanje Lige prvaka, prema kladionici Mozzart, je Mančester siti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.