BH. TRENER

Selimbegović: Željezničar mi je umjesto plate davao zimske gume, imao sam ih pun podrum

On je za njemački "Ran.de" ,između ostalog, govorio o dramatičnim iskustvima u bijegu iz rata i emotivnom susretu s ocem za kojeg se vjerovalo da je mrtav

Selimbegović: Od 2019. na klupi Jan Regensburga. Ran.de

E. Ć.

20.11.2022

Mersad Selimbegović, trener SSV Jan Regensburga, otkrio je nekoliko zanimljivih detalja iz vremena dok je bio fudbaler Željezničara, a za njemačke medije je govorio i o kapitenu bh. reprezentacije Edinu Džeki.

Selimbegović je od 2019. na klupi Regensburga, kluba koji se takmiči u Cvajti. Bh. trener je za njemački "Ran.de" ,između ostalog, govorio o dramatičnim iskustvima u bijegu iz rata i emotivnom susretu s ocem za kojeg se vjerovalo da je mrtav.

Bijeg iz rata

- Vidjeli smo što se događa u zemlji. Mjesecima smo pripremali ruksake za hitne slučajeve, ali nakon nekoliko sati bijega shvatili smo da niko nema ruksake sa sobom. U panici zaboravili na njih, iako smo se toliko dugo pripremali za ovaj trenutak. Tako da mi je ostalo samo ono što sam imao na sebi. To je bilo kao igra žmurke, samo malo ozbiljnije. Jer su nas pratili oružjem.

Hodali smo u krug oko naše lokacije tri dana dok se nismo uspjeli probiti i krenuti dalje. Najgore je bilo drugi dan kada su bili na 50-ak metara od nas. Lupalo je cijelo vrijeme. Srećom, šuma nam je pružila zaštitu, ali ni sam ne znam kako smo to prošli. Izvan grada nije bilo dovoljno sigurno, pa nas je otac smjestio u centar grada blizu bolnice. Ali tada sam češće bio u bunkeru nego u stanu jer je bolnica nažalost bila stalno bombardirana.

Početkom novembra moji su roditelji odlučili da tetka, brat, majka i ja odemo u južnu Bosnu. Međutim, moj otac je ostao. Morali smo se provlačiti kroz neprijateljsku teritoriju, jer je Goražde bilo u okruženju. Tada smo bili kod mamine tetke u Sarajevu. Sveukupno nas je bilo dvanaest. Što bliže morate živjeti zajedno, otkrivate više sličnosti i bliskosti - ispričao je Selimbegović za "Ran.de".


Vidjelo se da Džeko ima talenta

Selimbegović se kasnije odlučio za karijeru fudbalera, a iz Željezničara otišao u 4. ligu Njemačke.

- U Bosni su me etiketirali kao potpunog luđaka, ipak sam bio skoro pa reprezentativac. Ali nisam uvijek želio pratiti svoju zaradu i primjerice, uzeti komplet zimskih guma kao nadoknadu za izostalu platu. U jednom trenutku imao sam podrum pun zimskih guma i zato sam odlučio da moram promijeniti ovu cjelokupnu situaciju.

Ali znao sam da bih mogao platiti visoku cijenu ako odem u nižu njemačku ligu. Srećom, prošlo je jako dobro. Kao igrač, imao sam puno pozitivnih iskustava s Regensburgom i na kraju sam promovisan u 2. Bundesligu - ispričao je Selimbegović.

Njemački novinari su imali pitanje i o Džeki, zanimalo ih je da li je "Dijamant" u mladim danima pokazivao o kakvom se talentu radi.

- Definitivno se vidjelo da ima talenta, ali niko nije znao da će postati svjetska zvijezda. Još uvijek sam s njim u kontaktu i jednom me pozvao u Italiju, gdje sam učio o fudbalskoj taktici. Dao mi je dobre savjete jer rijetko koja druga fudbalska nacija pridaje toliku važnost taktici kao Italija - poručio je Selimbegović za "ran.de".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.