KRITIČAR VLASTI

Uhapšen iranski fudbaler zbog propagande protiv vlade

Poluzvanične novinske agencije "Fars" i "Tasnim" objavile su da je Voria Ghafouri uhapšen zbog "vrijeđanja nacionalnog fudbalskog tima i propagande protiv vlade"

G. Š. / FENA

Voria Ghafouri

Foto: wikipedia.org


U Iranu je danas uhapšen nekadašnji istaknuti člana iranske fudbalske reprezentacije Voria Ghafouri zbog toga što je kritikovao vladu.

Poluzvanične novinske agencije "Fars" i "Tasnim" objavile su da je Voria Ghafouri uhapšen zbog "vrijeđanja nacionalnog fudbalskog tima i propagande protiv vlade".

Ghafouri, koji nije izabran da ide na Svjetsko prvenstvo, bio je otvoreni kritičar iranskih vlasti tokom cijele svoje karijere. On se usprotivio dugotrajnoj zabrani ženama da gledaju muške fudbalske utakmice, kao i iranskoj konfrontirajućoj vanjskoj politici, koja je dovela do slabljenja zapadnih sankcija.

Nedavno je izrazio saosjećanje za porodicu 22-godišnje žene čija je smrt dok je bila u pritvoru iranske moralne policije izazvala najnovije proteste. Proteklih dana također je pozvao na prekid nasilnog gušenja protesta u zapadnom iranskom regionu Kurdistana.

 

NA VRH

Podijeli članak na