LEGENDARNI ARGENTINAC

Prije dvije godine fudbalski svijet je plakao: Na današnji dan preminuo Maradona, Mesi mu posvetio objavu

Bio je jedan od najboljih svih vremena, a Argentini je donio posljednji naslov prvaka svijeta

Maradona: Preminuo 25. novembra 2020. godine. CNN

E. Ć.

25.11.2022

Na današnji dan prije dvije godine preminuo je legendarni Diego Armando Maradona. Maradona je preminuo u 60. godini od srčanog udara, nekoliko sedmica poslije operacije uklanjanja ugruška na mozgu.

Čuveni "Mali zeleni" se borio s ovisnošću o kokainu i alkoholu, a prije smrti imao je velikih problema sa srcem, bubrezima i jetrom. Iako je operacije ugruška protekla dobro, Maradoni su u bolnici dijagnosticirani znakovi apstinencijske krize zbog čega su ga prebacili u kliniku za odvikavanje u okolici Buenos Airesa. Liječenje je potom nastavio kod kuće gdje nedugo potom i preminuo.

Do dan-danas nisu razjašnjenje sve dileme oko njegovi smrti, liječenja i doktora koja su za to bili zaduženi. Zbog njegove smrti će osmoro lekara morati na sud, jer im prijeti kazna od 25 godina.

Maradona je bio legenda Boke Juniorsa, Barcelone i Napolija, te ikona argentinske reprezentacije. Tokom karijere je igrao još za Argentinos Juniors, Sevilju i Njuels Old Bojs. Legendarni Argentinac je dobio kip u Napulju, gdje je igrao za Napoli, ima i kip u Kalkuti, koju je nekoliko puta posjećivao.


Tokom igračke karijere osvojio je dva Skudeta sa Napolijem, Kup i Superkup Italije i Kup Uefa. Napoli od tada nije došao ni blizu takvog uspjeha. I Argentini je donio posljednju titulu prvaka svijeta (1986.). Inače, ovo je prvi Mundijal bez Maradone, kako je rekao legendarni Nijemac Lotar Mateus (Lothar Matthaus). Maradona je 2010. godine bio selektor svojih "Gaučosa", a kasnije je obavezno bio prisutan na tribinama.

Od legendarnog Maradone se na Instagramu oprostio Lionel Mesi (Messi), njegov nasljednik u reprezentaciji i neko od koga se očekuje da vrati "Boginju" u Argentinu. Mundijal u Kataru je posljednja šansa za Mesija da to i učini. Mnogi fudbalski fanatici su saglasni - ukoliko Mesi osvoji Svjetsko prvenstvo, bit će upamćen kao bolji igrač od Maradone.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.