UZBURKAO STRASTI

Klinsman iznio teške riječi na račun Irana: To je njihova kultura, skaču na sudije, unose se u lice...

Uprkos vašim nečuvenim primjedbama na BBC-ju koji pokušavaju potkopati naše napore, žrtve i vještine, obećavamo vam da nećemo donositi nikakve osude u vezi s vašom kulturom, korijenima i porijeklom, napisao mu je trener Irana

Klinsman: Trener Irana mu nije ostao dužan. BBC

Piše: D. H.

27.11.2022

Njemački fudbalska legenda i bivši američki selektor Jurgen Klinsmann izazvao je bijes zbog svojih komentara o Iranu i njihovom menadžeru Carlosu Queirozu.

Klinsmann je kao trener Njemačku doveo do polufinala 2006. i SAD do šesnaestine finala 2014., a kao igrač je bio svjetski prvak 1990.

Njegovi komentari o Iranu došli su u osjetljivom trenutku kada SAD igraju s Iranom u ključnoj utakmici grupne faze 29. novembra.

Govoreći na BBC-u nakon što je Iran pobijedio Wales 2-0 25. novembra, Klinsmann je sugerirao da su i tim i njihov trener Queiroz upotrijebili upitno 'igranje' kako bi osvojili pobjedu.

- To je njihova kultura i zato se Carlos Queiroz jako dobro uklapa u iransku reprezentaciju - rekao je Klinsmann.

- Mučio se u Južnoj Americi - nije uspio s Kolumbijom da se kvalificira, a nije uspio ni s Egiptom da se kvalificira. Onda se vratio neposredno prije Svjetskog prvenstva da vodi Iran, gdje je radio već dugo, dugo vremena.

- Ovo je samo dio njihove kulture i načina na koji igraju, onda pritišću sudije, vidjeli ste kako klupa uvijek skače, u kakvim uslovima rade četvrti sudija i linijski sudija, stalno je dreka u njihovim ušima, stalno se unose u vaše lice. Kieffer Moore će vam vjerojatno reći više nakon utakmice o malim incidentima koje nismo vidjeli – zaključio je klinsman.


Kako je iranski selektor Carlos Queiroz odgovorio?

Trebalo je nešto više od 24 sata da Queiroz uzvrati Klinsmannu za njegove komentare o Iranu, pozivajući Nijemca da podnese ostavku na svoju poziciju u FIFA-i.

- Dragi Jurgene; preuzeo si inicijativu da me zoveš Carlos, pa vjerujem da je ispravno zvati te Jurgen. Zar ne? Čak i ne poznajući me lično, dovodiš u pitanje moj karakter s tipičnim predrasudama o superiornosti - objavio je Queiroz na Twitteru.

- Bez obzira koliko mogu poštovati ono što ste radili unutar terena, te primjedbe o iranskoj kulturi, iranskoj reprezentaciji i mojim igračima su sramota za nogomet. Niko ne može povrijediti naš integritet ako nije na našoj razini, naravno. Uprkos tome, željeli bismo vas pozvati kao našeg gosta, da dođete u naš kamp reprezentacije, družite se s igračima Irana i učite od njih o zemlji, narodu Irana, pjesmama i umjetnosti, algebri, hiljadugodišnjoj perzijskoj kulturi i slušajte od naših igrača koliko vole i poštuju nogomet. S obzirom da ste Amerikanac/Njemac, razumijemo vašu nikakvu podršku. Nema problema. I uprkos vašim nečuvenim primjedbama na BBC-ju koji pokušavaju potkopati naše napore, žrtve i vještine, obećavamo vam da nećemo donositi nikakve osude u vezi s vašom kulturom, korijenima i porijeklom i da će te uvijek biti dobrodošli u našu porodicu. U isto vrijeme, samo želimo s punom pažnjom pratiti kakva će biti odluka FIFA-e u vezi s Vašom pozicijom kao člana Qatar 2022 Technical Study Group. Jer, očito, očekujemo da podnesete ostavku prije nego što posjetiš naš kamp – poručio mu je Queiroz.


Iran na Svjetskom prvenstvu 2022.

Turnir u Kataru počeo je katastrofalno za Iran jer su u prvoj utakmici poraženi od Engleske sa 6-2.

Queirozova momčad uspjela se vratiti protiv Walesa, umnogome zahvaljujući kasnom crvenom kartonu Wayneu Hennesseyju koji im je pomogao da zabiju dva puta u sudačkoj nadoknadi i trijumfiraju 2-0.

Tim je rezultatom Iran skočio na drugo mjesto u skupini B, jedan bod ispred SAD-a, s kojim se susreće u posljednjem kolu.

Ako Wales ne pobijedi Englesku, remi za Iran protiv Sjedinjenih Država bio bi dovoljan da osigura mjesto u nokaut rundi.

Iran nije uspio pobjeći grupne faze u svojih pet nastupa na Svjetskom prvenstvu, što ovu nadolazeću utakmicu protiv SAD-a čini još značajnijom.

Na temelju Queirozovog odgovora Klinsmannu, on i Iran sigurno imaju što dokazati u Kataru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.