OPROŠTAJ U MARTU

Mersudin Ahmetović završava igračku karijeru

Ostaje u FK Sarajevo kao trener

Ahmetović: Legenda bordo kluba. FK SARAJEVO

A. V.

28.11.2022

Napadač FK Sarajevo Mersudin Ahmetović (37) u martu će završiti igračku karijeru, potvrdio je to bordo klub na zvaničnoj stranici.

- 6. juna 2016. godine FK Sarajevo je predstavio prvo ljetno pojačanje za predstojeću sezonu. Bio je to 31-godišnji napadač koji je kao slobodan igrač stigao u naš klub iz tuzlanske Slobode. Ostalo je historija. Skoro pet godina kasnije, nakon 188 utakmica, 63 gola, dvije titule prvaka, dva Kupa, bliži se vrijeme za kraj jedne velike igračke karijere.

U bordo dresu je debitovao sa stilom. Na prvoj utakmici, u gradskom derbiju, postigao je pogodak i pokazao zbog čega je doveden u Sarajevo. Krug će se zatvoriti upravo na gradskom derbiju u martu kada će Mersudin Ahmetović odigrati svoju posljednju zvaničnu utakmicu u dresu voljenog kluba.

Svojim golovima i asistencijama nebrojeno puta donio je radost navijačima Sarajeva. Obarao je rekorde i upisao svoje ime u bogatu historiju našeg kluba. Ahmetović je tek treći igrač, nakon Vahidina Musemića i Dragana Jakovljevića, koji je u četiri uzastopne sezone postizao dvocifren broj golova za Sarajevo na zvaničnim utakmicama. Ostaće upisan i kao igrač koji je postigao posljednji pogodak na starom travnjaku Koševa, bilo je to u 4. kolu ove sezone za pobjedu 1:0 protiv Posušja.

Bio je član zlatne generacije koja je u sezoni 18/19 osvojila prvu duplu krunu u historiji kluba. Te sezone od strane kapitena i trenera svih klubova izabran je za najboljeg igrača Premijer lige. U sezoni 19/20 osvojio je još jednu titulu prvaka BiH, a u sezoni 20/21 trofej osvajača Kupa BiH. Nagradu za najboljeg strijelca Premijer lige dobio je u sezoni 19/20. Pamtimo njegove golove u gradskom derbiju, tri het-trika protiv Zrinjskog, Širokog Brijega i Tuzle i još mnogo drugih golova kojima je direktno donosio pobjede Sarajevu u najvažnijim momentima. Sa 63 pogotka trenutno je 12. najbolji strijelac u historiji našeg kluba. Postao je jedan od najvažnijih igrača u novijoj historiji i jedan od najvećih ljubimaca svih navijača Sarajeva.

Najvažnije od svega, Mersudin Ahmetović je sve ove godine bio primjer svim igračima kako se treba ponašati jedan vrhunski sportista i na terenu i van njega. Kako biti dostojanstven u pobjedi i porazu. Dobri duh svlačionice i neko u čijem je društvu zagarantovan smijeh i dobro raspoloženje.

Ahmetović će u narednom periodu trenirati sa ekipom, a nakon oproštajne utakmice u martu će preuzeti jednu od trenerskih pozicija u klubu - saopćili su iz bordo kluba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.