U SUSRET BELGIJI

Dalić: Ovo je utakmica nakon koje nema popravnog

Nećemo igrati na bod jer takva igra uvijek donese nešto loše, poručio je hrvatski selektor

Dalić: Drugačije smo razmišljali o raspletu u grupi. Goran Stanzl/PIXSELL

A. V.

30.11.2022

Ovo je utakmica nakon kojeg nema popravnog, kazao je selektor hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić na posljednjoj novinarskoj konferenciji uoči sutrašnjeg ogleda 3. kola F grupe Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Belgije.

Hrvatska zadnjih 90 minuta takmičenja po grupama dočekuje na vrhu tabele, ali još nije osigurala plasman u osminu finala. Bod protiv Belgije bio dovoljan, dok bi pobjeda možda donijela i prvu poziciju i ipak nešto lakši put u drugoj fazi takmičenja.

Bez promjena

Hrvatski selektor više je puta naglašavao kako "Vatreni" neće igrati na bod, dodavši kako je ovo utakmica nakon koje nema popravnog.

- Odlučujuća utakmica je ispred nas protiv druge momčadi svijeta s FIFA-ine liste. Sjajna su reprezentacija, sigurno da smo mogli birati ne bi izabrali da ta utakmica odlučuje. I njima je ključna utakmica i nećemo se zavarati s njihovim nešto slabijim igrama. Neće biti lagano, nećemo igrati na bod jer takva igra uvijek donese nešto loše - kazao je Dalić.

- Ovo je utakmica nakon kojeg nema popravnog. Činjenica je da smo drugačije razmišljali o raspletu u grupi i mi i Belgija. Bitno je da smo na pravom nivou. Sigurno će bit drugačije nego u prve dvije utakmce - dodao je Dalić.

Otkrio je kako nema previše razloga mijenjati sastav.

- Odigrali smo dobru utakmicu i oni koju su počeli i oni koji su ušli. Vidjet ćemo nakon treninga, ali nemamo razloga za promjene.

Belgijski selektor Roberto Martinez je bio prepun pohvala na Dalićev račun. Hrvatski strateg je uzvratio komplimentima.

- Martinez je preuzeo Belgiju i s njom je došao do prvog mjesta na listi FIFA-e. Ne smijemo s opustiti niti sekunde, igramo protiv sjajne reprezentacije i sjajnog selektora. Kada igrate protiv Lukakua, Azara (Hazard i De Brujnea (Bruyne), mora biti teško. Ne smije nas zavarati pričao o njihovoj krizi.

Udvajanje Lukakua

Belgiju će po svemu sudeći od prve minute predvoditi Romelu Lukaku.

- U našoj pripremi očekujemo da će početi od prve minute i njihov se način igre mijenja. Bit će teško ako ćemo se hrvati s njim, jak je u skoku, jak je igrač, biti će važno pametno pokrivanje. Čvrst je na lopti, čvrst u duelu. Ako ga dobro udvojimo, napravit ćemo pola posla.

Još jednom je naglasio kako ga ne zanimaju problemi kroz koje prolaze u protivničkom taboru.

- Ne zanima me što se tamo događa. Razmišljamo o Belgiji, njihovoj kvaliteti, dobrim stranama i igrama i onome što su pokazali zadnjih pet godina. Ne mogu oni preko noći zaboraviti igrati fudbal ni biti loši. Kako je kod nas? Dobro je, mirno, nema galame. Neka tako potraje - poručio je hrvatski strateg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.