NAJBOLJI STRIJELCI SP

Mbape, Rašford i Gakpo na čelu kolone: Mogu li se u utrku umiješati "starci" Ronaldo i Mesi

Na vrhu liste za sada su četiri igrača sa po tri postignuta gola, a jedan od njih je okončao takmičenje u grupi

Ronaldo i Mesi: Kombinovano postigli tri gola do sada. Twitter

Piše: E. Ć.

30.11.2022

Jučerašnjim raspletom u grupama A i B dobili smo prve parove osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru. Iz grupe D su danas dalje prošli Francuska i Australija, dok se večeras očekuje rasplet grupe C.

Nizozemska će igrati sa Sjedinjenim Američkim Državama, dok će Senegal za protivnika imati Englesku koju je u jučerašnjoj utakmici protiv Velsa (3:0) predvodio Markus Rašford (Marcus Rashford) koji je postigao dva gola. 


Upravo je Rašford sa tri gola jedan od najboljih strijelaca dosadašnjeg dijela turnira. Po tri pogotka imaju još Ener Valensija (Enner Valencia), Ekvadorac koji je završio takmičenje, Kodi Gakpo (Cody) iz Nizozemske koji je na svakoj utakmici grupne faze postigao po gol, te Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) koji je tri gola postigao u prve dvije utakmice, dok u trećoj protiv Tunisa nije bio strijelac.

Rašford, Gakpo i Mbape će imati šanse da i u narednim utakmicama dodatno poboljšaju svoj skor na Mundijalu, a naravno da se postavlja pitanje mogu li se u utrku ovih mladih fudbalera umiješati i "starci" Kristijano Ronaldo (Cristiano) i Lionel Mesi (Messi).


Najbolji strijelci dosadašnjeg dijela Mundijala u Kataru. FIFA

Mesi ima dva gola, a danas će igrati protiv Poljske, dok je Ronaldo na jednom pogotku, ali će u posljednjem kolu grupne faze igrati protiv Južne Koreje. Kapiten Portugala je svim silama pokušavao ubijediti sudije da je on postigao gol protiv Urugvaja, a ne Bruno Fernandeš, međutim, gol je pripisan Fernandešu.


Ako se vratimo malo u prošlost, na Mundijalima u Rusiji i Brazilu prije četiri, odnosno osam godina, za zlatnu kopačku Svjetskog prvenstva bilo je potrebno šest golova.

U Rusiji je najbolji strijelac bio Englez Hari Kejn (Harry Kane) sa šest pogodaka, a iza njega su sa po četiri ostali Ronaldo, Mbape, Romelu Lukaku, Denis Čerišev (Cheryshev) i Antoan Grizman (Antoine Griezmann).

I u Brazilu je šest golova bilo dovoljno za zlatnu kopačku, koju je na kraju osvojio Hames Rodrigez (James Rodriguez). Na pet golova je stao Tomas Miler (Thomas Muller), dok su po četiri imali Mesi, Nejmar (Neymar) i Robin van Persi (Persie).


Zlatne kopačke s prethodnih svjetskih prvenstava. Screenshot / Youtube - Khalid 10

Na Svjetskim prvenstvima u Njemačkoj 2006. i u Južnoj Africi 2010. godine najbolji strijelci su davali pet golova. U Njemačkoj je to bio domaći fudbaler Miroslav Kloze (Klose), koji je i najbolji strijelac svjetskih prvenstava u historiji (16), dok smo imali zanimljivu situaciju u Južnoj Africi.

Podsjetimo, na Mundijalu 2010. godine čak četiri fudbalera su imali po pet golova - Tomas Miler, Diego Forlan, David Vilja (Villa) i Vesli Snajder (Wesley Sneijder), ali je zlatna kopačka pripala Tomasu Mileru.

Nijemac je pored pet golova imao i tri asistencije, dok su Vilja i Snajder imali po jednu asistenciju. "Utješna" nagrada za Forlana bila je ona za najboljeg igrača Mundijala.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.