SP U KATARU

Poznata četiri para osmine finala Mundijala: Sutra rasplet u grupama E i F, šta treba Hrvatskoj za prolaz dalje

Prekosutra se spušta zavjesa na prvu rundu Svjetskog prvenstva u Kataru

"Vatreni" sutra protiv Belgije. Twitter

Piše: E. Ć.

30.11.2022

Odigranim utakmicama u grupi C i D dobili smo još dva para osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru. Plasman dalje su izborile selekcije Francuske i Australije, te večeras Argentina i Poljska. 

Jučer su osminu finala izbore selekcije Nizozemske, Senegala, Engleske i Sjedinjenih Američkih Država. Sutra ćemo dobiti rasplet u grupama E i F, a prekosutra se spušta zavjesa na prvu rundu Mundijala u Kataru. 

Grupa F: 

Hrvatska - Belgija 16:00 

Kanada - Maroko 16:00

Grupa E:

Japan - Španija 20:00

Kostarika - Njemačka 20:00

Već su poznata četiri para osmine finala. Nizozemska će igrati protiv Sjedinjenih Američkih Država, Engleska će odmjeriti snage sa Senegalom, dok će Argentina igrati protiv Australije, a na megdan aktuelnim svjetskim prvacima Francuzima će Poljaci.






Kada je riječ o grupi E (Španija, Japan, Kostarika, Njemačka), kalkulacije su sljedeće.

Japan ovdje ima jednostavnu sliku pred sobom - pobijedi li ide dalje, izgubi li ispada. Remi odgovara u slučaju ako Kostarika ne savlada Njemačku. Špancima je dovoljan bod protiv Japana, ispali bi jedino u slučaju njihovog poraza od Japana i pobjede Kostarike nad Njemačkom. Kostariki treba pobjeda, a u najgoroj situaciji je Njemačka. "Elf" mora pobijediti i navijati za Španiju protiv Japana.


Standings provided by Sofascore

U grupi F je selekcija Hrvatske, zajedno sa Marokom, Belgijom i Kanadom.

Kanada nema ni teorijske šanse da prođe grupu, ali su tu da smetaju Maroku. Maroku odgovara bod protiv Kanade, može i izgubiti ako Belgija bude poražena u duelu s Hrvatskom. Našim komšijama je za prolaz dovoljan bod, mogli bi i izgubiti, ali u tom slučaju bi morali navijati za Kanadu. Belgija mora pobijediti. Postoji opcija da Belgija remizira, ali tada bi Kanada morala savladati Maroko.


Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.