PRESTIGAO MARADONU

Mesi je postigao devet golova na Svjetskim prvenstvima: Jedan je dao protiv Bosne i Hercegovine

Od njega više golova za Argentinu na Mundijalima ima samo Batistuta (10)

Mesi: Predvodio "Gaučose" do četvrtine finala. AP

Piše: E. Ć.

4.12.2022

Argentina je pobjedom nad Australijom (2:1) izborila plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru, gdje će se sastati sa starim rivalom Nizozemskom.

Vodstvo "Gaučosima" na susretu protiv "Sokerosa" donio je kapiten i prva zvijezda ekipe Lionel Mesi (Messi). Mesiju je inače ovo bila jubilarna 1.000 utakmica u karijeri, a obilježio ju je na najbolji način - pogotkom i pobjedom svoje Argentine.

Mesi je u karijeri postigao 789 golova uz 338 asistencija. Pogodak protiv Australije mu je bio deveti na svjetskim prvenstvima, a zanimljivo prvi koji je postigao u nokaut fazi. Tako je Mesi prestigao legendarnog Dijega Armanda Maradonu koji je stao na osam postignutih pogodaka na Svjetskim prvenstvima. Samo je Gabriel Batistuta dao više golova za Argentinu na Mundijalima od Mesija (10).

Prvi gol na Mundijalima Mesi je postigao 2006. godine u Njemačkoj i to u visokoj pobjedi "Gaučosa" nad Srbijom i Crnom Gorom (6:0), a drugi je postigao 2014. godine protiv Bosne i Hercegovine (2:1). Dao je jedan pogodak Iranu, a najviše golova postigao je protiv Nigerije - tri, dva u Brazilu i jedan u Rusiji. Na ovom Mundijalu u Kataru postigao je tri gola, po jedan Saudijskoj Arabiji, Meksiku i Australiji.

Sve golove Lea Mesija sa prethodnih turnira pogledajte OVDJE.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.