BRAZILSKA LEGENDA

Peleova porodica: On ne umire, u bolnici je zbog plućne infekcije pogoršane koronavirusom

Peleu je prošle godine odstranjen tumor na crijevima, a porodica kaže da se rak nije vratio, nego je pod kontrolom uz pomoć lijekova i ljekara

Pele: Nalazi se u bolnici. AP PHOTO / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, FILE

S. S.

5.12.2022

Peleove kćerke i unuk tvrde da legendarni fudbaler nije u neposrednoj smrtnoj opasnosti, odnosno da je na palijativnoj njegi jer mu je tijelo prestalo reagirati na kemoterapiju, kako su krajem prošle sedmice pisali brazilski, a prenijeli mnogi svjetski mediji.

Palijativna njega primjenjuje se kod pacijenata koji boluju od neizlječivih bolesti koje značajno skraćuju životni vijek, a njen cilj je umanjiti bol i neugodne simptome bolesti do prirodne smrti oboljelog, ali porodica tvrdi da će Pele napustiti bolnicu čim se oporavi od infekcije dišnog sistema.

Kćerke Keli (Kely) i Flavia Nasimento (Nascimento) te unuk Artur Arantes de Nasimento (Arthur) u intervjuu objavljenom u nedjelju navečer rekli su da je Pele u bolnici od utorka zbog infekcije dišnog sistema koju je pogoršao korovirus, ali da smrt 82-godišnje nogometne ikone nije neizbježna. Dodali su i da još prima kemoterapiju kojom se bori protiv raka.

- Bolestan je i star, ali u bolnici je trenutno zbog plućne infekcije. Kad se bude osjećao bolje, ići će kući - rekla je Keli Nasimento za TV Globo.

Peleu je prošle godine odstranjen tumor na crijevima, a porodica kaže da se rak nije vratio, nego je pod kontrolom uz pomoć lijekova i ljekara.

- Nije pošteno da ljudi govore da umire i da je na palijativnoj skrbi. To nije istina, vjerujte nam. Nije na intenzivnoj njezi, nego u običnoj sobi. Nije u opasnosti, nego na liječenju - rekla je kći Flavia.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.